Fort Zuidwijkermeer

Forten en Verdedigingswerken
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Forten en Verdedigingswerken

Strategische ligging

Fort Zuidwijkermeer vormde de verdediging van het Noordzeekanaal, van de dijk die langs het kanaal liep en de stroken land die droog bleven als het omliggende land onder water was gezet. Het ligt in de Wijkermeerpolder, een akkerbouwpolder die is ingepolderd bij de aanleg van het Noordzeekanaal en die vanaf 1877 door de boeren kon worden bewerkt.

Een oase

Forten spreken altijd tot de verbeelding maar ook de natuur eromheen maakt het zo'n bijzondere en waardevolle plek. Te midden van de strakke landbouw is het hier een ware oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen en vogels.

Fort leeft voort met oude functie in een modern jasje

Het fort (gebouwd in 1903) deed dienst als bevoorradingspunt voor andere forten. In de kelders werden groenten, aardappelen en vlees opgeslagen, dat via het Noordzeekanaal werd aangevoerd en vanuit Fort Zuidwijkermeer werd gedistribueerd. Heel bijzonder dat de fraai betegelde kelders nog in goede staat zijn.

Iedereen, ook de UNESCO, is het erover eens, dat zulke forten moeten voortleven. Voor Fort Zuidwijkermeer is een prachtige oplossing gevonden. Wij zorgen voor het natuurterrein eromheen en renoveren het fort. Een bedrijf dat handelt in bijzondere kazen neemt daarna het fort in gebruik. In de koele ruimtes en betegelde voorraadkelders kunnen de kazen  uitstekend rijpen. Zo blijft de oude functie van het fort intact, maar dan in een modern jasje.

Fietsen van fort tot fort

Fort Zuidwijkermeer is vanaf de Kanaalweg te overzien. Via een liniedijk, nu een aantrekkelijk fietspad, is het fort verbonden met het noordelijker gelegen Fort aan de Sint Aagtendijk. Na afronding van de restauratie wordt het fort opengesteld voor publiek en kan je er binnen kijken en rondlopen. Dwalen door de ingewanden van deze betonnen reus wordt een heel bijzondere ervaring.

Fort Zuidwijkermeer / Ronald van Wijk

Bezoekersinformatie

Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven