Renovatie Fort Zuidwijkermeer: toekomstig Kaasfort

Project
Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

We koesteren UNESCO Werelderfgoed

Fort Zuidwijkermeer is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. Wij restaureren het fort, omdat het onze ambitie is om toekomst te  geven aan cultuurhistorisch erfgoed en zorgen ervoor dat het een passende invulling krijgt, deels toegankelijk voor publiek. De groene zijde van het fort blijft natuurgebied. De natuur rondom is een oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen, vogels en insecten.

We brengen het fort terug in goede staat, maar geven het ook een eigentijdse invulling: bijzondere kazen krijgen hier een plek in de koele kelders. Deze kelders werden vroeger gebruikt om vlees en andere voedselvoorraden te bewaren. 

Activiteiten vinden plaats aan de entreezijde van het fort. Publiek kan na de renovatie binnenkijken en rondlopen. Het fort zal daarnaast ruimte bieden voor vrijwilligers van Landschap Noord-Holland die het groenonderhoud voor hun rekening nemen.

Hoogwaardige kazen vinden hier hun plek

Voor dit project zijn we een samenwerking aangegaan met Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk. Deze kaasaffineur was op zoek naar een bedrijfspand met een hoge luchtvochtigheid en een constante lage temperatuur. Bourgondisch Lifestyle bewerkt zeer hoogwaardige kazen en heeft winkels in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam en levert aan gerenommeerde restaurants. In het fort komen de kazen te rijpen en op te slaan. Er komen ook proeverijen.

Update oktober 2019 - Oplevering fort vertraagd

We hadden verwacht dat de renovatie zou zijn afgerond. Echter een laatste deel van het werk wacht nog op goedkeuring van de gemeente. Helaas ligt de renovatie stil en loopt een onbekende vertraging op, omdat enkele bezwaren werden ingediend. We zijn met de indieners van de bezwaren in gesprek gegaan en begrijpen hun zorg. Samen met hen willen we tot een goede oplossing komen. Daar zijn we druk over in gesprek.  Zodra die oplossing er ligt en we vervolgens groen licht krijgen van de gemeente, pakken we de renovatie van Fort Zuidwijkermeer verder op. 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Fort Zuidwijkermeer
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?