Renovatie Fort Zuidwijkermeer: toekomstig Kaasfort

Project
Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

We koesteren UNESCO Werelderfgoed

Fort Zuidwijkermeer is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. Wij restaureren het fort, omdat het onze ambitie is om toekomst te  geven aan cultuurhistorisch erfgoed en zorgen ervoor dat het een passende invulling krijgt, deels toegankelijk voor publiek. De groene zijde van het fort blijft natuurgebied. De natuur rondom is een oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen, vogels en insecten.

We brengen het fort terug in goede staat, maar geven het ook een eigentijdse invulling: bijzondere kazen krijgen hier een plek in de koele kelders. Deze kelders werden vroeger gebruikt om vlees en andere voedselvoorraden te bewaren. 

Activiteiten vinden plaats aan de entreezijde van het fort. Publiek kan na de renovatie binnenkijken en rondlopen. Het fort zal daarnaast ruimte bieden voor vrijwilligers van Landschap Noord-Holland die het groenonderhoud voor hun rekening nemen.

Hoogwaardige kazen vinden hier hun plek

Voor dit project zijn we een samenwerking aangegaan met Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk. Deze kaasaffineur was op zoek naar een bedrijfspand met een hoge luchtvochtigheid en een constante lage temperatuur. Bourgondisch Lifestyle bewerkt zeer hoogwaardige kazen en heeft winkels in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam en levert aan gerenommeerde restaurants. In het fort komen de kazen te rijpen en op te slaan. Er komen ook proeverijen.

Update maart 2023 – Oplevering fort vertraagd

We hadden verwacht dat de renovatie zou zijn afgerond. Echter een laatste deel van het werk wacht nog op goedkeuring van de gemeente. Er is inmiddels een tijdelijke ontheffing voor een deel van het fort (sinds mei 2021), hiermee is de opslag en distributie van kazen mogelijk. Met gemeente wordt nu een nieuwe aanvraag doorlopen in de komst tot een vergunning. Met name de verkeersafwikkeling speelt hier een belangrijke rol, net als de zorg van de omwonenden. Samen met deze groep omwonenden willen we tot goede oplossingen komen en zijn daarover in gesprek, wij maken stappen in nauw overleg met hen. De verwachting is dat we in de zomer van 2023 groen licht krijgen van de gemeente, daarna pakken we de renovatie verder op.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Fort Zuidwijkermeer
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.