Inrichting van perfect watersnippenland

Project
Watersnip / Gerard Bos
© Gerard Bos

Vijftien hectare heerlijk drasland

De watersnip is een prachtige vogel en inmiddels in de veenweiden gebieden zeer zeldzaam geworden. In het Ilperveld broeden nog zo'n drie, vier paartjes. Ooit was het Ilperveld watersnipcity. In de jaren '70 broedden er zeker veertig paar. 

Jelle Abma is boswachter in het Ilperveld en trots op zijn watersnippen. We wilden niet afwachten tot ook de laatste watersnippaartjes zijn verdwenen en zo ontstond het plan om vijftien hectare in te richten tot perfect snippenland. Met brede greppels en veel dras, zo ontstaat een perfect broedgebied. Daarvoor is een systeem nodig met greppelbuizen en planken en een weidemolentje dat het polderwater op peil houdt. Jelle: “Ik hoop dat door dit stukje Ilperveld riant in te richten voor de laatste watersnippen, ze makkelijker overleven en hun aantallen toenemen. En welke vogelliefhebber wil dat nou niet, meer watersnippen!”

 

Jelle Abma / Dutchphoto
© Dutchphoto

 

Een investering die loont
Dankzij donateurs en natuurliefhebbers die ook mee wilden investeren in meer watersnippen realiseren we dit project. Giftgevers kregen in 2018 een vaartocht in het gebied aangeboden en de reacties waren enthousiast. In 2019 gaat het project in uitvoering. Zo geven we de watersnippen in het Ilperveld een nieuwe toekomst.

 

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.