Oosterbuurt Castricum pakt herstel landschapselementen weer op

Project
Oosterbuurt Castricum / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland

Bewoners helpen elkaar, vrijwilligers helpen bewoners

Zaterdag 8 december 9.30 uur. Het lijkt een kakelend kippenhok bij Diana en Gea van der Park in de Oosterbuurt te Castricum, met zestien buurtbewoners en vrijwilligers. Iedereen is er met één doel; de verloren gegane heg aan de Doodweg herstellen. Plus de weelderige windsingel van zwarte elzen en schietwilgen aanpakken. Want zo werkt dit project onder regie van Landschap Noord-Holland. Bewoners helpen elkaar en vrijwilligers helpen de bewoners. Bij het herstel van mooie elementen in het landschap.

Waardevolle landschapselementen

Na een onderbreking van twee jaar, is het enthousiasme die zaterdag nauwelijks te stuiten. Iedereen beseft hoe uniek het is dat zoveel mensen de draad weer oppakken! Want zeg nou zelf; noem nog eens een plek waar mensen zich zo gezamenlijk inzetten voor hun eigen buurtgroen en buurtnatuur? De te herstellen heg en de windsingel zijn maar twee van de vele waardevolle landschapselementen die de oude Oosterbuurt rijk is. Zowel de Doodweg (de vroegere doorsteek naar het kerkhof) en de Bredeweg, sieren met een mozaïek van oude heggen, hoogstamboomgaarden, mooie solitaire bomen, moestuinen, kleine weitjes en akkertjes, eeuwenoude knotbomen en natuurrijke oevers. Op kaarten van eeuwen terug zijn de hagenstructuren al te zien. Geen wonder dat de Oosterbuurt een van de natuurrijkste buurten van Castricum is. Hier tref je nog veel huis- en ringmussen, zanglijsters, de groene specht en af en toe een boomvalk. En bijen en hommels natuurlijk. En dit jaar is er nog een bunzingfamilie vastgesteld.

Vereende kracht

Om half drie in de middag was de klus geklaard. In de windsingel zijn de schietwilgen geknot, alle bomen van woekerende braam ontdaan, de lage hangende takken van de elzen weggezaagd en een lange takkenril aangelegd. Aan de Doodweg prijkt weer een prachtige meidoornhaag, zoals hij daar tot kort geleden al minstens een eeuw lang had gestaan.

Niet verstenen maar vergroenen

Waar tot vijf jaar geleden 'aftakeling en verstening' de trend was, vooral doordat iedereen er alleen voor stond, schittert nu het resultaat van de omgekeerde richting. En, met elkaar is het groene werk een peulenschil, leuk en een sociaal buurtfestijn. Talloze werkdagen staan nog op stapel in 2019. Met een aantal doelen; een bijen- en vogelbos planten, diverse verdwenen heggen herstellen. Nieuwe initiatieven borrelen op. Kort om, een prachtig voorbeeldproject. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Castricum.

Meer informatie bij Betrekken bij Groen

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven