Zandfabriek in het IJsselmeer van de baan!

IJsselmeer
© Menno Schaefer
Datum
ma. 18 februari 2019

Geen zandwinning voor de Friese IJsselmeerkust

De meerderheid van de gemeenteraad van de Fryske Marren heeft op 13 februari 2019 nee gezegd tegen de bouw van een eiland en een zandfabriek in het IJsselmeer. Het voorstel om het bestemmingsplan daarvoor te wijzigen is verworpen. De oppositiepartijen én de collegepartij FNP laten de bezwaren van Gaasterlanders en maatschappelijke organisaties zwaarder wegen dan de wens om zand te winnen.

Voorafgaand aan de vergadering boden de bewoners de petitie met 15.000 handtekeningen tegen de zandfabriek in het IJsselmeer. Met het raadsbesluit komt een einde aan een jarenlang traject, waarbij zandwinbedrijf Smals de meeste vergunningen verwierf. Boswachter Alje Zandt van Natuurmonumenten: ‘Het afgelopen jaar kwamen steeds meer bezwaren aan het licht en groeide het besef en daarmee de weerstand onder de inwoners van Gaasterland. Het ging niet om een klein project maar om een dertig jaar lang durende industriële activiteit voor de kust van Gaasterland. Het besluit van de raad doet recht aan alle gebiedsvisies en beleidsplannen, waarin juist de bijzondere waarden van het IJsselmeer worden erkend.’

De zandfabriek op deze plek in het IJsselmeer is daarmee gelukkig definitief van de baan.

Meer informatie

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven