Provincie stelt tien-stappenplan weidevogels op

Kievit
© WGM Doorn-Meyne
Datum
di. 21 april 2020

Weidevogels horen bij Noord-Holland

De populatie weidevogels in Noord-Holland neemt al decennialang af. Om deze afname te stoppen heeft de provincie een tien-stappenplan opgesteld: het actieplan weidevogels.

Actieplan weidevogels

De acties, die in sommige gevallen al zijn uitgevoerd, lopen uiteen van het afronden van het Natuurnetwerk Nederland tot het mogelijk maken van kennisdeling tussen experts en het beheer van natuurlijke vijanden van de weidevogels. De provincie werkt in dit actieplan niet alleen, maar samen met verschillende partners. De inzet is om de bescherming van de weidevogels te realiseren door een herstel van biodiversiteit in brede zin. Provinciale Staten hadden om het actieplan gevraagd door middel van een motie. De inhoud van dit actieplan zal ook worden verwerkt in de Agenda Vitaal landelijk gebied, die in 2020 opgesteld zal worden en waarvoor ook het Masterplan biodiversiteit een bouwsteen zal zijn. 

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Weidevogels horen bij Noord-Holland, maar hebben het moeilijk. Met dit actieplan vol concrete acties zetten we alles op alles om ze voor Noord-Holland te behouden. Samen met de vele vrijwilligers, boeren en terreinbeheerders.”

Alle 10 acties zijn terug te lezen op de pagina Natuurbeheer van de provincie.

Jonge grutto's / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Jonge grutto's op zoek naar voedsel

Help de weidevogels in Noord-Holland

Weidevogels komen in Noord-Holland om zich voort te planten. Dat is een hachelijke onderneming, want in veel intensief beheerde weiden zijn er nog maar weinig geschikte plekken en weidevogels hebben de grootste moeite hun kroost groot te krijgen. Er is vaak gebrek aan voedsel voor de jongen. Als 65% van de paren één jong groot weet te krijgen zou het al goed zijn. Maar dat halen ze vaak niet. Met jouw hulp kan dat beter!

Doneer in het weidevogelfonds

Cadeau certificaat

Een stuk natuur voor een ander

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.

 

Naar boven