Olievervuiling bij natuurgebied Landje van Geijsel volledig gesaneerd

Vogelkijkhut bij de aankoop Landje van Geijsel
© Dutchphoto
Datum
do. 23 november 2023

Vervuiling volledig opgeruimd

Je weet het misschien nog wel, natuurgebied Landje van Geijsel bij Ouderkerk a/d Amstel werd in het voorjaar van 2023  onverwacht getroffen door een olielekkage. Juist aan het begin van het gruttoseizoen, ging dat ons enorm aan het hart. Inmiddels kunnen we opgelucht ademhalen: de olievervuiling is volledig opgeruimd.

Donderdag 9 maart 2023 ontdekte onze boswachter een olievlek op het wateroppervlak. Netbeheerder Liander die een stroomkabel onder het landje heeft liggen, nam direct maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Zowel vrijwilligers, boswachters en andere medewerkers zijn dagelijks bij het Landje van Geijsel aanwezig geweest om de situatie te volgen (ook vanwege de vogelgriep die toesloeg). Liander deed onderzoek naar de herkomst en omvang van de olievervuiling. Het bleek een breuk in de oliegekoelde hoogspanningskabel in de grond. Om het te herstellen was het nodig om in een deel van het gebied het water eraf te halen. In het andere deel konden we het gebied nat houden voor de aanwezige vogels. Nadat de vogels waren vertrokken en de ondergrond voldoende draagkrachtig was, zijn in juni de verdere opruimwerkzaamheden gestart en is de kabel gerepareerd. De herstelwerkzaamheden zijn inmiddels afgerond en de grond is weer dichtgemaakt.

Klaar voor de komst van grutto's in 2024

Begin 2024 kan het water weer worden opgezet voor de grutto's en andere steltlopers. Boswachter Jocelyn de Kwant: “Het Landje van Geijsel is een belangrijk natuurreservaat en internationale steppingstone voor weidevogels. Bij het Landje gaat van half januari tot april de waterstand omhoog waardoor het voor grutto's en andere weidevogels een belangrijke rust- en ontmoetingsplek is. Na hun lange vlucht uit Afrika en Zuid-Europa in Nederland komen ze hier als eerste aan om op krachten te komen.”

Jocelyn de Kwant

Functie

Senior boswachter Forten & Buitenplaatsen

Jocelyn is boswachter in de natuurgebieden rondom Amsterdam, tevens de regio met buitenplaatsen & forten. Stuk voor stuk unieke plekken met historie en uitdagingen voor de toekomst.

Neem contact op
Grutto
© Marcel van Kammen / Nature in Stock
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.