Mooi nieuws: vrijwilligers spreken hun waardering uit met een 8.1

Hart voor Natuur / Pixabay
Datum
di. 20 juni 2023

Wat zeggen de vrijwilligers zelf?

Dag in dag uit spannen duizenden vrijwilligers zich in om de Noord-Hollandse natuur nog mooier te maken. Maar hoe tevreden zijn ze eigenlijk over de begeleiding, het soort werk en waar halen zij passie uit? In april 2023 zijn minstens tweeduizend vrijwilligers bij de deelnemende natuurorganisaties gevraagd naar hun betrokkenheid en de motivatie voor het werk dat zij doen.

Resultaten onderzoek 2023

Vrijwilligers geven het groene vrijwilligerswerk gemiddeld een 8.1 (n=789) wat betekent dat hun tevredenheid met 0.5 punt is gestegen ten opzichte van het vorige tevredenheidsonderzoek in 2017. Na lekker buiten aan het werk te willen zijn (78%), is voor driekwart van de vrijwilligers de belangrijkste reden om dit werk te doen: bij willen dragen aan natuurbeheer. Zij voelen zich daarbij dan ook sterk verbonden aan het gebied waar ze actief zijn (70%).

Meer vrijwilligers nodig

Een kwart van de vrijwilligers geeft aan dat er een tekort aan vrijwilligers is. Zij delen hun kennis en enthousiasme met mensen in hun directe omgeving om hen zo te betrekken bij hun werk. Om dat goed te kunnen doen, geeft meer dan de helft van de vrijwilligers aan dat het vergroten van kennis en soorten hun grootste behoefte is. Het programma Betrekken bij Groen biedt hiervoor ondersteuning. Door kennis beschikbaar te stellen vanuit natuurorganisaties krijgen meer Noord-Hollanders de kans om zich in te zetten voor het groen en zich daarbij betrokken te voelen.

Aanmelden als vrijwilliger

 

Nienke Kwikkel

Functie

Programmamanager Betrekken bij Groen

Nienke is expert in natuurbetrokkenheid. Als ecoloog tijdens haar studie gespecialiseerd in ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ èn natuur- en milieueducatie. Haar ervaring met kwaliteitsverbetering, burgerparticipatie en trainingsprogramma’s zet ze in voor het programma Betrekken bij Groen. Ze combineert haar rol als programmamanager met projectleiderschap Boerenlandvogels.

 

Neem contact op
Nienke Kwikkel
© Landschap Noord-Holland
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven