Grutto's kijken in Noord-Holland

Grutto Kijkkaart Noord-Holland
Datum
ma. 14 maart 2022

Onze nationale vogel is weer in het land

Ze zijn weer thuis: de grutto’s. Uitgehongerd vanuit hun overwinteringsgebied in Afrika zijn de vogels aangekomen in de Noord-Hollandse weidevogelgebieden. Ieder jaar kiezen de grutto’s de Noord-Hollandse weilanden uit om hier hun jongen groot te brengen. Voor liefhebbers dé tijd van het jaar om grutto’s te zien. Wij geven een speciale vogelkijkkaart uit met daarop aangegeven de mooiste plekken om grutto’s te ontdekken. En wil je meer weten over de grutto? Wij geven de komende zes maanden een kijkje bij de grutto thuis met een online grutto magazine. Elke maand verschijnen er nieuwe verhalen. Wedden dat ook jij geraakt wordt door de bijzondere avonturen van de grutto? Op deze manier zorgen wij ervoor dat deze slanke steltloper aandacht krijgt, want die is urgent. Onze nationale vogel wordt in haar voortbestaan bedreigd.

Waar heb je de grootste kans om grutto’s te zien?

Op dit moment zitten de grutto’s nog in de natte weilanden waar de vogels zich voleten met wormen na hun lange tocht uit Afrika. Favoriete gebieden waar veel vogels zich verzamelen zijn: Fort bij Krommeniedijk bij Uitgeest, Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel en Kolk van Dussen bij Aartswoud. Van daaruit gaan ze op zoek naar hun partner en een veilige broedplek. Mensen die zelf grutto’s willen zien, kunnen de uitvouwbare vogelkijkkaart bij ons aanvragen. Wij hebben zestig gebieden op een rijtje gezet met persoonlijke tips van de boswachters en leuke weetjes over de grutto. De kaart hier gratis aan te vragen. 

Op avontuur met de grutto door Noord-Holland

In zes maanden tijd moet de grutto in Nederland haar voortbestaan veiligstellen. Het is een periode vol bedreigingen en onzekerheden. Lukt het om een partner te vinden? Is hun broedplek wel veilig genoeg? Hoeveel jongen zullen er groot worden? Iedereen die hierover meer wil weten, kan zich aanmelden voor het online grutto magazine. We nemen je mee op avontuur door de Noord-Hollandse weilanden en laat zien hoe sterk en bijzonder de grutto is. Toch liever ‘live’ de grutto bekijken? Dan zijn er ook speciale grutto excursies te boeken.                                                                                                                                                                                        

Ideaal grutto thuis

 ‘Grut-o, grut-o, grut-o’, hoor je hem zijn eigen naam roepen als je door de weilanden fietst.  Soms staat hij op een paaltje of boerenhek. Deze sierlijke vogel wordt ook wel de ‘Koning van de Weide’ genoemd. De grutto voelt zich thuis in een levendig landschap met kruidenrijk grasland en een gezond bodemleven. Net als andere weidevogels zoals kievit, tureluur en scholekster. Elk jaar worden er in ons land te weinig grutto’s groot, en ook andere weidevogels gaat het niet voor de wind. Om ze te helpen overleven is het belangrijk dat ze goed worden beschermd. Ze hebben rust, veiligheid en voedsel nodig. Op de belangrijkste broedlocaties worden daarom  speciale maatregelen genomen om de weidevogelkuikens een veilig thuis te geven. De komende maanden wordt het spannend, gaan de grutto’s voldoende jongen grootbrengen?

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.