Groene Strand expedities op Texel groot succes!

Expeditie Texel 2022 / Landschap Noord-Holland
Datum
wo. 2 november 2022

Perfect weer

Tijdens de eerste Groene Strand expedities op 18 en 26 oktober struinden nieuwsgierige deelnemers het strand af. Het waren prachtige, zonnige herfstdagen, perfect strandweer voor een expeditie! Het Groene Strand project wil natuur op het strand versterken én natuurbeleving weer onderdeel maken van de strandbeleving.

Tesselaars en vakantiegangers, jong en oud, deden mee onder leiding van gids Sabien Bosman om te ontdekken wat er eigenlijk allemaal leeft op het strand. De vondsten werd naar Sabien gebracht die daar uitleg over gaf. Zij komt elke dag op het strand en zoekt alles uit wat ze daar vindt, Sarah en Freya hielpen mee als assistent gids.

Aan de duinvoet liet Sabien het proces van duinvorming zien. Het begint bij een enkel schelpje waar een beetje zand achter blijft liggen… en vandaaruit kunnen uiteindelijk deze metershoge duinen ontstaan. Helmgras speelt daar ook een belangrijke rol in. Tussendoor werd alles aan afval van het strand afgehaald en verzameld in een grote zak. Beter voor de natuur op het strand, en het gaf ook een voldaan gevoel.

Vondsten

Eitjes van de wulk, eikapsels van de hondshaai, tweekleppige schelpen, messchedes, tepelhoorns, apenhaar, riemwier, de velletjes van kokerwormen, alles toverde de zee tevoorschijn. Een bijzondere vondst was een bot uit een beenvis, cleithrum. Een bruinzwart gekleurd, banaanvormig visbot met aan een zijde een stompe punt en aan de andere zijde een smal, plat stuk. Het is mogelijk een fossiel bot van een schelvis die in het Eemien leefde, ongeveer 120.000 jaar geleden.

Waar aan het begin van de excursies nog naar de zee en de verte werd getuurd, viel op dat aan het einde van de excursie deelnemers allemaal omlaag keken en het strand afspeurden op zoek naar de wonderlijke dieren en planten van het strand.

Meer lezen over dit project

Het Groene Strand is een initiatief van LandschappenNL - in Noord-Holland is dat Stichting Landschap Noord-Holland - die zich samen met Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON inzet voor de natuur op het Nederlandse strand. Het project wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.