Groei aantallen weidevogels bij Wognum

voormalige ijsbaan Kerkepolder
© Ronald van Wijk
Datum
wo. 24 mei 2023

Maatregelen lijken te werken

Twee jaar geleden organiseerden wij een actie voor de Kerkepolder, een waterrijk vogelparadijs in Westfriesland, ten zuiden van het dorp Wognum. In het voorjaar wemelde het hier van de weidevogels. Die aantallen liepen langzaam terug. De grote hoeveelheden vogels (met name de 'zomerganzen') hadden namelijk ook hun sporen achtergelaten. Het was tijd om in actie te komen en zo te voorkomen dat veel leven uit de polder zou verdwijnen. Dankzij donaties van vele gulle gevers, ruim € 48.000, kon boswachter Roelf Hovinga aan de slag met het herstellen van de polder.

Werkzaamheden afgerond

Er is in de tussentijd veel werk verzet in deze polder. En met succes, het gebied ligt er al veel geschikter bij voor weidevogels. De oevers zijn opgeknapt, ruigtes zijn weggemaaid en er is een plas-dras gerealiseerd. Zonder hulp van zoveel donateurs was dat nooit gelukt.  Met elkaar zorgen zij voor een nieuwe toekomst voor deze bijzondere polder.

Kerkepolder weer vol leven

Boswachter Roelf Hovinga is trots op het eindresultaat en vogels weten de polder, en aangrenzende Leekerlanden, goed te vinden. Roelf Hovinga: 'Ik telde dit voorjaar 26 paar grutto’s, het hoogste aantal sinds 2002. Ook de kievit doet het goed, een week geleden liepen er al minstens 24 paren met kuikens rond. Rond de plas-dras zit een kolonie kokmeeuwen en broeden minimaal 6 paartjes kluten. In de Leekerlanden zat zelfs een roepend mannetje Zomertaling, een zo langzamerhand zeldzaam geworden broedvogel in Nederland". 

Zelf kijken in de Kerkepolder?

Het rondje Kerkepolder is in alle jaargetijden een populair ommetje voor de Wognummers. Wilt u het ook lopen? Parkeren kan in de Raadhuisstraat naast de kerk. Loop linksaf de Oude Gouw op, houd steeds links aan en u komt vanzelf bij de kerk terug. Lengte: ca. 3.5 km.  Meer informatie.

 

Boswachter Roelf Hovinga
© Marleen Addema
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.