Kerkepolder

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Kerkeland / Koos Leek
© Koos Leek
Weilanden

Hier zijn de vele vogels van dichtbij te bekijken

Het gebied Kerkepolder ligt ten zuiden van het Westfriese dorpje Wognum en was voorheen eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk. Het veen dat vrijwel overal in Westfriesland is verdwenen, zit hier nog wel in de bodem. Dit zorgt ervoor dat het er opvallend anders uit ziet dan het omringende landschap. Met zo’n 14 hectare is het een natuurgebied van bescheiden formaat, maar de natte weilanden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op honderden vogels. Hier is altijd wat te zien: grote groepen brandganzen, maar ook Canadese ganzen en grauwe ganzen. In het voorjaar opvallend veel grutto's, kieviten, tureluurs en scholeksters. In de sloten wemelt het van de smienten (winterhalfjaar), kuifeenden, wintertalingen en slobeenden.

Opknapbeurt hart nodig

De toekomst van de Kerkepolder als vogelparadijs staat echter onder druk. Het gebied gaat bijna ten onder aan haar eigen succes. De grote hoeveelheid vogels hebben hun sporen achtergelaten. Vooral ganzen drukken hun stempel op het terrein. De kruidenrijke graslanden verliezen hun rijkdom aan bloemen, natte percelen zijn veranderd in grote modderpoelen en door afkalvende slootkanten liggen de sloten vol zuurstofarme bagger. Het is tijd voor actie. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunnen we in 2021 (na het broedseizoen) de grootste schade herstellen. We gaan nieuwe beschoeiingen aanbrengen, sloten baggeren, slootkanten inzaaien en dammen verstevigen. Doel is een prachtige polder met veel bloemrijke weilanden, goed voor de weidevogels. We zoeken daarvoor nog wel € 28.000. Kijk hoe de actie verloopt.

Prachtige weidemolen

Een acht meter hoge weidemolen is niet te missen in het open landschap van de Kerkepolder. De zwart geteerde, houten molen is gebouwd in 1866 en eigendom van de Stichting de Westfriese molens. De molen is sinds 1948 niet meer in bedrijf, maar dit bijzondere monument geeft een prachtige Hollandse uitstraling aan het landschap.  

Voormalige ijsbaan

Tot 2007 heeft in de noordhoek van het gebied een ijsbaan gelegen van de IJsclub Wognum. De baan was vanaf de Kleine Zomerdijk bereikbaar over de verhoogde loopbrug, langs een loket. In de winter werd de verdiepte baan onder water gezet. Inmiddels is dit deel ingericht als waterberging. Dankzij goede afspraken met de eigenaar (Hoogheemraadschap) stemmen we het beheer af op weidevogels.

Ga er zelf eens kijken

Een rondje Kerkepolder is in alle jaargetijden een populair ommetje voor de Wognummers. Wilt u het ook lopen? Parkeren kan in de Raadhuisstraat naast de kerk. Loop linksaf de Oude Gouw op, houd steeds links aan en u komt vanzelf bij de kerk terug. Lengte: ca. 3,5 km.

Filmpje: de boswachter neemt je mee naar de Kerkepolder

Brandgans
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven