Kerkepolder

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Kerkeland / Koos Leek
© Koos Leek
Weilanden

Hier zijn de vele vogels van dichtbij te bekijken

Het gebied Kerkepolder ligt ten zuiden van het Westfriese dorpje Wognum en was voorheen eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk. Het veen dat vrijwel overal in Westfriesland is verdwenen, zit hier nog wel in de bodem. Dit zorgt ervoor dat het er opvallend anders uit ziet dan het omringende landschap. Met zo’n 14 hectare is het een natuurgebied van bescheiden formaat, maar de natte weilanden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op honderden vogels. Hier is altijd wat te zien: grote groepen brandganzen, maar ook Canadese ganzen en grauwe ganzen. In het voorjaar opvallend veel grutto's, kieviten, tureluurs en scholeksters. In de sloten wemelt het van de smienten (winterhalfjaar), kuifeenden, wintertalingen en slobeenden.

Opknapbeurt hard nodig

Twee jaar geleden organiseerden wij een actie voor de Kerkepolder, een waterrijk vogelparadijs in Westfriesland, ten zuiden van het dorp Wognum. In het voorjaar wemelde het hier van de weidevogels. Die aantallen liepen langzaam terug. De grote hoeveelheden vogels (met name de 'zomerganzen') hadden namelijk ook hun sporen achtergelaten. Het was tijd om in actie te komen en zo te voorkomen dat veel leven uit de polder zou verdwijnen. Dankzij donaties van vele gulle gevers kon boswachter Roelf Hovinga aan de slag met het herstellen van de polder.

Er is in de tussentijd veel werk verzet in deze polder. En met succes, het gebied ligt er al veel geschikter bij voor weidevogels. De oevers zijn opgeknapt, ruigtes zijn weggemaaid en er is een plas-dras gerealiseerd. Zonder hulp van zoveel donateurs was dat nooit gelukt. Met elkaar zorgen zij voor een nieuwe toekomst voor deze bijzondere polder. Boswachter Roelf Hovinga is trots op het eindresultaat en vogels weten de polder, en aangrenzende Leekerlanden, goed te vinden. 

Prachtige weidemolen

Een acht meter hoge weidemolen is niet te missen in het open landschap van de Kerkepolder. De zwart geteerde, houten molen is gebouwd in 1866 en eigendom van de Stichting de Westfriese molens. De molen is sinds 1948 niet meer in bedrijf, maar dit bijzondere monument geeft een prachtige Hollandse uitstraling aan het landschap.  

Voormalige ijsbaan

Tot 2007 heeft in de noordhoek van het gebied een ijsbaan gelegen van de IJsclub Wognum. De baan was vanaf de Kleine Zomerdijk bereikbaar over de verhoogde loopbrug, langs een loket. In de winter werd de verdiepte baan onder water gezet. Inmiddels is dit deel ingericht als waterberging. Dankzij goede afspraken met de eigenaar (Hoogheemraadschap) stemmen we het beheer af op weidevogels.

Ga er zelf eens kijken

Een rondje Kerkepolder is in alle jaargetijden een populair ommetje voor de Wognummers. Wilt u het ook lopen? Parkeren kan in de Raadhuisstraat naast de kerk. Loop linksaf de Oude Gouw op, houd steeds links aan en u komt vanzelf bij de kerk terug. Lengte: ca. 3,5 km.

Filmpje: de boswachter neemt je mee naar de Kerkepolder

Brandgans
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.