Eerste stappen Groene Strand Camperduin gezet!

Winterstrand
© Rudmer Zwerver NIS
Datum
ma. 21 juni 2021

Broedstrand wordt werkelijkheid

In Camperduin zijn de eerste stappen gezet richting een Groen Strand. In samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een rustplek annex broedstrand gerealiseerd. Langs de Nederlandse kust komen vele zeevogels voedsel zoeken, overwinteren, uitrusten en broeden. Omdat er de laatste 50 jaar steeds meer mensen op het strand komen, staat een heel aantal van de strandvogels onder druk.

Rust- en broekplekken

Door (onbedoelde) verstoring en verkleining van het leefgebied vinden ze steeds minder makkelijk rust- en broedplekken. Door over een lengte van 1 km langs een deel van de duinvoet een raster enkele meters naar voren te plaatsen, is ruimte gecreëerd voor strandbroeders. Het eerste paar bontbekplevieren is niet veel later gesignaleerd in de buurt van de afrastering, maar het koos er uiteindelijk voor om op de dijk te broeden op een 50 cm brede strook tussen het wandel- en het fietspad. Ze hebben twee jongen gekregen.

Camperduin broedstrand
© Marijke van Langen
Markering broedstrand

Met gemeenten, vrijwilligers en ondernemers

In Camperduin werken we verder aan het opbouwen van de Groene Strand-community. In een strandcommunity gaan vrijwilligers zich bezighouden met afval opruimen, voorlichting geven en monitoring van de broedstranden. Diverse lokale vrijwilligers(groepen) hebben aangegeven zich hiervoor in te willen zetten. Plaatselijke ondernemers zijn positief en doen mee door bijvoorbeeld hun terras plasticvrij te maken en de vrijwilligersgroepen te faciliteren. Ook gemeente Bergen staat positief tegenover het plan. Allemaal bouwstenen om samen een Groen Strand te realiseren. Een strand kan hiermee een groene vlag krijgen die de groene bedoelingen van de samenwerking uitdraagt. Camperduin is hard op weg om deze groene vlag te laten wapperen. Ook in Bloemendaal en Velsen zijn we hard aan de slag met gemeenten, vrijwilligersgroepen en ondernemers.

Groene Trainees

Jongeren zijn als groene trainees ook hard aan de slag geweest voor het groene strand. Kijk hier voor meer informatie over de presentatie van hun strandchallenge als sluitstuk: Bingo mee 

Meedoen?

Als je meer wilt weten of wilt meedoen in een strandcommunity, kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Het Groene Strand is een initiatief van LandschappenNL - in Noord-Holland is dat Stichting Landschap Noord-Holland - die zich samen met Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON inzet voor de natuur op het Nederlandse strand. Het project wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

Meer lezen over dit project

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.