Eerste broedsucces Groene Strand Camperduin!

Bontbekplevier
© Menno Schaefer
Datum
ma. 22 augustus 2022

Broedende bontbekplevieren

In 2020 startte in de kustprovincies een mooi initiatief: Het Groene Strand project. Natuurorganisaties onder wie het IVN, de Landschappen, Vogelbescherming, Stichting Duinbehoud en Stichting Anemoon kozen in overleg met gemeenten, stukken strand uit, waar de natuur weer een kans kreeg. Want door de huidige drukte op de stranden en de dagelijkse schoonmaakacties kunnen planten, waterdieren, insecten en vogels daar moeilijk terecht. De strandplevier, die geheel van strandvlakten afhankelijk is, dreigt zelfs uit te sterven. Vrijwilligers zorgen nu voor rustige stranddelen, waar vogels weer kunnen broeden en eten, waar aangespoelde wieren blijven liggen, strandplanten kunnen groeien en strandinsecten mogen leven. Eén van de Groene Stranden ligt bij Camperduin en niet voor niets. Op dinsdag 14 juni 2022 trof vrijwilligster Yvonne Koning er, tijdens een educatieve excursie, een nest aan van een bontbekplevier met twee eitjes.

Helpende hand

Het bontbekplevieren paartje had een plek gekozen, net buiten de grenzen van het afgebakende Groene Strand. Daarom plaatsten we een ruim raster om de nestplek. Dat bleek overigens een hele klus. Onder het laagje los zand blijkt een uiterst stevig pakket vochtig samengeperst zand en schelpengruis te liggen, waar geen paal in wil. Om de klus niet urenlang te laten duren, werden daarom een Nederlandse en een Duitse toerist van hun handdoek geplukt, die met volle overgave het rasterwerk mee hielpen plaatsen. Op dat moment lagen er vier eieren in het nestje dat moeilijk zichtbaar tussen steentjes en schelpen was gepositioneerd. Vader en moeder bontbekplevier keken van een tiental meter afstand naar de bouwwerkzaamheden, om direct weer naar hun nest terug te keren toen alles klaar was.

Camperduin broedstrand
© Marijke van Langen

De nestbeschermer

Op woensdag 22 juni 2022 moest opnieuw een werkploeg aan de slag. Nu werd er een kooiconstructie over het nest geplaatst, om vogels en eieren te beschermen tegen vossen, meeuwen en loslopende honden. Twee infoborden zorgden ervoor dat badgasten afstand hielden van de broedende  bontbekplevieren. Even was het spannend of de vogels wel op het nest durfden te gaan zitten, met die ijzeren kooi om zich. Ze aarzelden niet lang. Binnen 30 seconden zat één van de ouders weer op de eieren. De bontbekplevieren moesten op dat moment nog ruim twee weken broeden, voor de kuikens zouden komen.

Een blijde tijding

Gedurende die tijd hielden vrijwilligers van de Vogelwacht Camperduin en het Groene Strand het broedende paar in de gaten. Nietsvermoedende badgasten, die bij de afrastering neerstreken, vroegen zij afstand te houden. Wat ze na enige uitleg, altijd deden. En ondanks de dagelijkse drukte kwam daar begin juli het blijde bericht; er waren drie kuikens geboren op het strand van Camperduin. Drie weken later werd nog steeds een vrijwel vlieg vlug jong gezien en een dag later joeg een ouder nog aanwezige meeuwen weg. Bontbekplevieren trekken na het vlieg vlug worden van de jongen (wat 22 tot 24 dagen duurt) altijd direct weg. Al met al een prachtig mooi succes en een enorme stimulans voor het Groene Strandproject. Het laat zien, dat de natuur dolgraag wil terugkeren naar de stranden en dat dit met inspanning en goede wil, ook heel goed mogelijk is.

Meer lezen over dit project

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
peter mol
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.