Drie nieuwe aankopen in regio Akersloot-Uitgeest

Omgeving Eendenkooi van der Eng
© Ronald van Wijk
Datum
do. 15 februari 2024

Ontbrekende puzzelstukjes in natuurgebieden veiliggesteld voor de toekomst 

Het aankopen van grond t.b.v. natuur is een onvoorspelbare zaak. Meestal is het een kwestie van een lange adem en veel geduld hebben, maar het kan ook ontzettend snel gaan! Zo hebben we eind 2023 achter elkaar drie mooie aankopen kunnen doen in de regio Uitgeest-Akersloot. Stuk voor stuk zijn het wat kleinere terreinen die naadloos passen in bestaande natuurgebieden; daar hoefden we geen twee keer over na te denken. Dankzij een goed gevuld Noord-Hollands Natuurfonds konden we de benodigde € 110.000 vrij maken en snel toeslaan. Met de aankopen zijn de gronden veiliggesteld voor de toekomst. Kort daarna kwam er nog een grote verrassing bij; één aankoop werd in z’n geheel mogelijk gemaakt door een bijzondere gift van een betrokken natuurliefhebber.  

Oude paardenbak wordt natuur in Klaas Hoorn- en Kijfpolder 

De Klaas Hoorn- en Kijfpolder ligt tussen het dorp Akersloot en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Samen met de aangrenzende Hempolder is het een belangrijk leefgebied van weidevogels en maakt het deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Voor omwonenden leent de smalle, groene strook zich perfect voor een ommetje in de buurt. En er loopt een fietspad dat onderdeel is van de populaire pontjesroute. In de noordwesthoek van de polder, grenzend aan de woonwijk en de percelen die wij reeds beheren, hebben we een klein stuk grasland van 0,6 hectare gekocht. Het is voorheen gebruikt als paardenbak en wordt nu toegevoegd aan het bestaande natuurterrein.  

Bekijk locatie op Google Maps 

Campagnebeeld gruttocampagne
© Gejo Wassink | Buiten-beeld
De Klaas Hoorn- en Kijfpolder is samen met de aangrenzende Hempolder is een belangrijk leefgebied van de grutto en andere weidevogels

Verbinding tussen bloemrijke hooilanden bij Eendenkooi Van der Eng 

Aan de oostkant van Uitgeest, grenzend aan de provinciale weg naar Limmen, ligt de 400 jaar oude Eendenkooi Van der Eng. Verscholen achter de bomen wordt nog steeds het ambacht van kooiker uitgeoefend en vinden vogels rust en ruimte om te broeden en te overnachten. Rondom de kooi liggen vochtige hooilanden, die in het voorjaar uitbundig kleuren van de bloeiende dotterbloemen, ratelaar en koekoeksbloem. Een groot deel van de weilanden hebben we in beheer, andere delen zijn eigendom van de gemeente en particulieren. Een van die percelen (0,7 hectare) lag precies tussen onze terreinen en werd gebruikt als agrarisch grasland. Gelukkig hebben we het kunnen kopen, zodat alle delen nu met elkaar verbonden zijn en als één geheel beheerd kunnen worden. 

Bekijk locatie op Google Maps 

Eendenkooi van der Eng
© Aerovista Luchtfotografie
Een groot deel van de percelen rondom de eendenkooi wordt beheerd als bloemrijke hooilanden

Laatste stukje Natuurnetwerk Nederland in het Limmerdie 

Iedereen die regelmatig naar Alkmaar over de A9 rijdt, heeft vast wel eens natuurgebied Limmerdie gezien, ter hoogte van Akersloot. Aan de oostkant van de snelweg ligt een groot meer, omgeven door rietkragen, hooilanden, een berkenbosje en een lappendekken van graslanden. In de winter verblijven hier duizenden smienten. In de zomer broeden er weidevogels en stikt het er van de orchideeën: de een nog zeldzamer dan de andere. Midden in het uitgestrekte natuurgebied ligt één perceel dat nog in handen was van een melkveebedrijf. Na onderhandelingen over de vraagprijs hebben we de 2,3 hectare grond kunnen kopen. Een feestelijk moment, want daarmee is het laatste stukje van het Natuurnetwerk Nederland in dit gebied afgerond.  

Bekijk locatie op Google Maps 

Smienten
© Mathias Schaef / Nature in Stock
In de winter verblijven duizenden smienten in de omgeving van het Limmerdie

Grote gift maakt één aankoop mogelijk 

De aankoop van 2,3 hectare bij het Limmerdie is in z’n geheel gefinancierd door een gulle gift van een betrokken natuurliefhebber. Na het eerste contact hebben we gezocht naar een passend terrein dat aansloot bij de wensen en het budget. Een bordje met naamsvermelding van de giftgever maakt de aankoop concreet. Wil je als bedrijf of particulier ook op zo’n bijzondere wijze iets doen voor de natuur? Neem dan contact op met Anne van Tongeren voor meer informatie. Als we onze krachten bundelen, kunnen we snel toestaan op de hectische grondmarkt en méér ruimte geven aan de natuur. 

Anne van Tongeren

Functie

Relatiemanager & fondsenwerver

Ik werk met giftgevers en zakelijke partners aan een waardevolle bijdrage voor de Noord-Hollandse natuur. Want samen bereiken we meer. Doet u ook mee? Ik bespreek graag de mogelijkheden.

Neem contact op
Anne van Tongeren
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.