De Noordzeekust van Noord-Holland wordt groener!

Groene Strand Wimpel 2023
Datum
di. 26 september 2023

Erkenning voor drie kustplekken waar strandnatuur floreert

Op maandag 25 september ontvingen drie stranden de Groene Strand Wimpel tijdens een feestelijke uitreiking. Met dank aan de samenwerking tussen actieve strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om op deze stranden meer ruimte voor natuur te creëren.

Bloemendaal aan Zee krijgt Groene Wimpel voor het eerst uitgereikt

De gemeente Bloemendaal ontvangt vandaag voor het éérst de Groene Strand Wimpel en na veel inzet krijgen Camperduin en Heemskerk een welverdiende verlenging. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen. In heel Nederland ontvangen maar liefst elf groene stranden de Groene Strand Wimpel. Stranden die deze erkenning krijgen, hebben kunnen aantonen dat de natuurwaarden op het strand erkend worden, dat afspraken over beheer en gebruik deze waarden respecteren, dat een actieve, betrokken community zich er structureel voor inzet en dat mensen er weer van kunnen genieten.

Groene Strand Wimpel 2023
Wethouders vlnr: Ani Zalinyan (Heemskerk), Nico Heijink (Bloemendaal), Marco Wiesenhahn (Bergen)

Natuur en natuurbeleving terugbrengen op het strand

Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden veel soorten broedvogels een plek om te broeden. Ook dragen deze planten bij aan het ontstaan van nieuwe duinen op het strand. Het Groene Strand wil daarom de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Door middel van educatie en activiteiten betrekken we het publiek hierbij. Dit jaar met veel succes, want onze populaire Groene Strand expedities en sportieve uitdagingen met sledes werden druk bezocht. Daarnaast dragen maatschappelijke organisaties een steentje bij met georganiseerde schoonmaakacties.

Het Groene Strand
Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON en Vogelbescherming Nederland om de natuur en natuurbeleving terug te brengen op de Nederlandse stranden. Het Groene Strand is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Meer lezen over dit project

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven