Camperduin eerste Groene Strand van Noord-Holland

Camperduin broedstrand
© Marijke van Langen
Datum
di. 26 oktober 2021

Unieke gebeurtenis

Op woensdag 29 september 2021 ontvingen drie stranden in Nederland een Groene Strandwimpel. Een unieke gebeurtenis, want dit zijn de eerste stranden in Nederland die deze wimpel mogen voeren. Met dank aan actieve strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om op deze stranden meer ruimte voor natuur te creëren. Een belangrijke stap in de goede richting, want het gaat helaas niet goed met de natuur op de stranden in ons land.

Onthulling paneel / Hoogheemraadschap
Onthulling informatiepaneel

Trots 

In Noord-Holland werd in Camperduin door wethouder Eric Bekkering van de gemeente Bergen de Groene Strandwimpel gehesen onder het toeziend oog van alle genodigden. De wethouder is maar wat trots dat Camperduin het eerste Groene Strand van Noord-Holland is: “Om vandaag de eerste groene wimpel voor het Groene Strand te mogen hijsen was een bijzondere eer. Wat een mooi project! Ik kijk ernaar uit om samen met de lokale ondernemers en vrijwilligers de natuurbeleving te verbeteren op dit mooie strand.”

Lof voor vrijwilligers

Binnen bij paviljoen Struin vertelde projectleider Marijke van Langen hoe het strand in Camperduin ‘groen’ werd en sprak Nienke Kwikkel (Landschap Noord-Holland) met de lokale partners die vanaf het eerste uur actief deelnemen in het project. De wethouder sprak vol lof en trots over de mensen die zo enthousiast dit project hier zo succesvol maken. Clifton Tuinfort van strandpaviljoen Struin legde uit dat het voor hem vanzelfsprekend is om mee te doen en te faciliteren. Hans Volkers van Vrienden van de Schoorlse duinen legde uit dat zij voor alle natuur zijn, dus ook op het strand en dat hij erg blij was met de goede vuilprikkers! Yvonne Koning, die al 18 jaar het strandleven monitort in Camperduin met haar vrijwilligersgroep, vertelde hoe het strandleven haar na al die jaren nog steeds verwondert.

Jury onder de indruk van diversiteit

De jury, die de Groene Strandwimpel toekende, is onder de indruk van de diversiteit aan partijen die zich in een vroeg stadium al hebben gecommitteerd aan de zich nog ontwikkelende strandcommunity te Camperduin. Een quote uit het juryrapport: “Belangrijke ‘ingrediënten’ voor een succesvolle samenwerking ten behoeve van een Groen Strand zijn al aanwezig: kennis en kunde over natuurbescherming, de aanpakkersmentaliteit en organisatiekracht voor publieke opruimacties, de bevlogenheid voor educatieactiviteiten die raken en de verbinding met lokale ondernemers en de gemeente.”

Realisatie Hoogheemraadschap

De heer Siem Jan Schenk, bestuurder bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, trok samen met de wethouder, die goed voorbereid was met nieuwe laarzen en een stormparaplu, door de stromende regen richting het broedstrand dat door het hoogheemraadschap gerealiseerd is. Gewapend met jutzakken ruimden de heren onderweg nog menig stuk plastic van het strand op. Na een korte toespraak van de heer Schenk onthulden zij samen het nieuwe informatiepaneel dat bij het broedstrand is geplaatst, mede met dank aan de gemeente Bergen.

Al met al was het ondanks de stromende regen een geslaagde lancering!

Meer lezen

Marijke van Langen

Functie

Projectleider vrijwilligersondersteuning

Bij Marijke kun je terecht voor vragen over vrijwillig natuurbeheer, Het Groene Strand, Betrekken bij Groen fonds, burgerparticipatie en projecten.

Neem contact op
marijke
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven