Actie Eendenkooi Van der Eng Uitgeest geslaagd

Renovatie Eendenkooi van de Eng

Eeuwenoude traditie gered

Sinds vorig jaar zijn wij de trotse eigenaar van Eendenkooi van der Eng in Uitgeest. Een eeuwenoud monument en een bijzonder stukje cultuurhistorisch erfgoed dat, onopvallend, midden tussen de weilanden vlakbij het dorp ligt. In de ‘kooi’ worden al 400 jaar eenden gevangen. Vroeger om te eten, tegenwoordig om te ringen voor natuuronderzoek. Deze eeuwenoude traditie dreigde verloren te gaan, omdat restauratie hard nodig was. Rietschermen zijn vervallen en houten palen rot. Alleen met hulp van het publiek en donateurs kon deze bijzondere eendenkooi veilig worden gesteld voor de toekomst. Daarom organiseerden wij in mei een grote crowdfunding actie voor Eendenkooi Van der Eng en dat was een doorslaand succes. Dankzij talloze donaties was het benodigde bedrag snel bij elkaar.

Herstelwerkzaamheden gestart

Onze Groenploeg ging direct aan de slag. Een eerste vangpijp, die echt bijna instortte, is al gesloopt en vervangen. Gezien de lange levertijd van hout en riet, en de start van het vangseizoen in september, volgt de tweede vangpijp in 2022. De restauratie van de andere drie vangpijpen zullen we dan ook oppakken.  Zo wordt met ieders hulp deze eeuwenoude plek (400 jaar!) behouden voor de toekomst. Kooiker Herman Rasch, boswachter Erwin Schellinger en alle vrijwilligers zijn alle donateurs hartstikke dankbaar! Zo kan iedereen die dat wil in de toekomst in Uitgeest blijven zien hoe een eendenkooi werkt.

Eendenkooi Van der Eng

Het lijkt een niets zeggend bosje in de weilanden bij Uitgeest, maar al vier eeuwenlang ligt in de weilanden een historische eendenkooi. Terwijl de omgeving in rap tempo veranderde, bleef deze natuuroase onaangetast en het beroep van kooiker bestaan. Eenmaal binnen in de eendenkooi begeef je je in een paradijs waar het krioelt van de wilde en tamme eenden. Kooiker Herman Rasch voert, als vrijwilliger, het dagelijks beheer over ‘zijn’ kooi samen met een groep van tien enthousiaste vrijwilligers. De eendenkooi bestaat uit een plas met vijf vangpijpen: smalle, gekromde slootjes, tussen rietschermen en gaaswerk, die uitmonden in een kist. Via de schermen lokt de kooiker eenden de vangpijp in om ze uiteindelijk te vangen in de kist. Daar worden ze geringd, geregistreerd en weer vrijgelaten. Alle gegevens worden gebruikt voor natuuronderzoek.

cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?