Eendenkooi Van der Eng

Eendenkooien
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Eendenkooi van der Eng
© Aerovista Luchtfotografie
Eendenkooien

Geheimzinnig bosje midden in de polder

Op 18 januari 1588 vroeg Hessel Pieters zoon Buurman toestemming bij de Graven van Holland om een vogelkooi (zo werd toen een eendenkooi genoemd) te mogen aanleggen op zijn eigen land. De goedkeuring van de Graaflijkheid kwam op 18 februari 1620 en toen is de eendenkooi korte tijd later in gebruik gekomen. Deze eendenkooi bij Uitgeest bestaat in 2020 dus 400 jaar! Een extra reden om deze eendenkooi eens te bezoeken. De kooi wordt al lang niet meer gebruikt waarvoor hij ooit bedoeld was: de jacht. Op die historie wordt wel teruggeblikt tijdens de excursies. U maakt kennis met de rijke historie van de kooi, het vak van kooiker en de weelderige natuur.

Nieuwe rietschermen voor historische eendenkooi

Om de eeuwenoude traditie van de eendenkooi in ere te houden, is een grootschalige renovatie van de vangpijpen nodig. De rietschermen zijn na 15 jaar helemaal versleten. Zonder dekking laat geen eend zich meer zien en komt het werk in de kooi abrupt tot stilstand. Door nieuwe palen, rietschermen en gaas aan te leggen, kunnen de vangpijpen weer jaren vooruit. Dankzij de vele donaties voor onze actie kunnen we aan de slag met de renovatie van Eendenkooi Van der Eng. De werkzaamheden zijn van start gegaan.

Overal vogels

De weilanden rond de Eendenkooi zien er in het voorjaar prachtig uit. Ze kleuren geel en rood door boterbloem en veldzuring. In het bosje rond de kooiplas worden naast de vele eenden ook allerlei zangvogels gezien én gehoord. Waaronder tuinfluiter, spotvogel en zwartkop.

Kooiker Herman Rasch voert eenden in de eendenkooi
© Dutchphoto

Bezoekersinformatie

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven