Eendenkooi van der Eng

Nieuwe toekomst voor 400 jaar oude Eendenkooi Van der Eng

Help mee om dit monument bij Uitgeest te behouden. Er is € 52.000 nodig om de kapotte vangpijpen te renoveren. Zonder nieuwe rietschermen komt de kooi én het natuuronderzoek tot stilstand.
Group 20
€ 52.000
€ 0
€ 62.188

Nieuwe rietschermen voor historische eendenkooi

Verscholen in de weilanden ten westen van Uitgeest ligt een belangrijk stuk cultuurhistorie. In Eendenkooi Van der Eng worden al 400 jaar eenden gevangen. Vroeger om te eten, ‘voor de bout’, tegenwoordig om te ringen voor natuuronderzoek. Om de eeuwenoude traditie van de eendenkooi in ere te houden, is een grootschalige renovatie van de vangpijpen nodig. De rietschermen zijn na 15 jaar helemaal versleten. Zonder dekking laat geen eend zich meer zien en komt het werk in de kooi abrupt tot stilstand. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Door nieuwe palen, rietschermen en gaas aan te leggen, kunnen de vangpijpen weer jaren vooruit. Met jouw hulp stellen we dit bijzondere monument veilig voor de toekomst.

Ja, ik doneer eenmalig:

Keuze m2
Mijn bijdrage

Met jouw bijdrage kunnen we Eendenkooi Van der Eng renoveren en behouden voor de toekomst.

Mijn gegevens
Liever anoniem doneren? Kies dan voor het gemak van een Tikkie
Relatietype
Adres

Om uitvoering te kunnen geven aan de donatie, verwerken we jouw gegevens in onze administratie, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wij gebruiken de gegevens om je op de hoogte te houden over het verdere verloop van de campagne 'Eendenkooi Van der Eng'. Meer informatie over ons beleid t.a.v. persoonsgegevens vind je in de privacyverklaring.

"Zonder goed afdekkende schermen kunnen wij ons werk niet doen."

Het dagelijks beheer van de eendenkooi ligt in handen van kooiker Herman Rasch en een groep enthousiaste vrijwilligers. Het vangen en ringen van wilde eenden is een belangrijke taak. Maar hoe werkt dat precies?

Lees meer
Eendenkooi van der Eng
© Kooiker Herman en boswachter Erwin - Dutchphoto

Wat gaan we doen met jouw gift?

  • Twee vangpijpen zijn er zo slecht aan toe dat we ze compleet moeten vervangen. We gaan nieuwe, 3 meter lange palen plaatsen. Speciale onderzetters gaan ervoor zorgen dat de palen minder gevoelig zijn voor rotting en langer meegaan. Met een bijdrage van € 100 kunnen we 6 houten palen van 3 meter lang aanschaffen en plaatsen. 
  • Op de palen laten we houten regels monteren, waarop de nieuwe rietschermen (2 x 2 meter) worden gehangen. Met een bijdrage van € 30 kunnen we één nieuw rietscherm laten plaatsen.   
  • Als de gehele constructie staat, laten we als laatste stap nieuw gaas aanbrengen op de bovenzijde. Met een bijdrage van € 12,50 kunnen we 10 m2 gaas financieren. 
  • De drie overige vangpijpen gaan we plaatselijk repareren.

Een kijkje achter de schermen bij Eendenkooi Van der Eng? 
Download de projectfolder

De kooi door de eeuwen heen

Vier eeuwen eenden vangen

Vandaag de dag is Eendenkooi Van der Eng een veilige oase voor wilde eenden. Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over hun lot aan het einde van de vangpijp. De gevangen eenden worden onderzocht en geringd en kunnen daarna weer genieten van hun vrijheid. Maar dit was vroeger wel anders...

Lees meer
Eendenkooi van der Eng
© Dutchphoto