Grafelijkheidsduinen

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Grafelijkheidsduinen / Koos Leek
© Koos Leek
Duinen

Prachtig wandelgebied onder de zeewind

Deze duinen bij Den Helder zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Ten zuiden daarvan liggen de Donkere Duinen, die ontstaan zijn vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu het duinmeertje de Harmplas. Tot aan 1980 vond er waterwinning plaats in de Grafelijkheidsduinen, waardoor de waterstand uiteindelijk daalde met 2,5 meter. Nu de waterwinning gestopt is, is de waterstand weer gestegen tot dichtbij het oorspronkelijke peil. De dikke, soortenarme rietkraag in de Harmplas werd vervolgens afgeplagd. Hierdoor konden veel kwetsbare plantensoorten zoals kranswieren, strandduizendguldenkruid, heidekartelblad en duizendknoopfonteinkruid zich weer vestigen. De geoorde fuut broedt de laatste jaren ook in de Harmplas. Ten zuiden ervan broedt de boomleeuwerik. Ook de tapuiten broeden hier in de holen van konijnen.

Ga er zelf eens kijken

In het bovenste deel van het gebied lopen verschillende wandelpaden. Je kunt hier een prachtige wandeling maken. Ook kun je een kijkje nemen bij Fort Kijkduin

De kalkarme duinen bij Den Helder zijn van oudsher een goede plek om mossen te bekijken. Hier zijn de duinhellingen bedekt met een eindeloos tapijt van allerlei soorten. In natte perioden zijn ze op hun mooist. Onze ecoloog Wilco Non laat in onderstaande video een aantal mossen van dichtbij zien en legt uit wat mossen ons vertellen. 

Fuut / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven