Grafelijkheidsduinen

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Grafelijkheidsduinen / Koos Leek
© Koos Leek
Duinen

Prachtig wandelgebied onder de zeewind

Deze duinen bij Den Helder zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Ten zuiden daarvan liggen de Donkere Duinen, die ontstaan zijn vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu het duinmeertje de Harmplas. Tot aan 1980 vond er waterwinning plaats in de Grafelijkheidsduinen, waardoor de waterstand uiteindelijk daalde met 2,5 meter. Nu de waterwinning gestopt is, is de waterstand weer gestegen tot dichtbij het oorspronkelijke peil. De dikke, soortenarme rietkraag in de Harmplas werd vervolgens afgeplagd. Hierdoor konden veel kwetsbare plantensoorten zoals kranswieren, strandduizendguldenkruid, heidekartelblad en duizendknoopfonteinkruid zich weer vestigen. De geoorde fuut broedt de laatste jaren ook in de Harmplas. Ten zuiden ervan broedt de boomleeuwerik. Ook de tapuiten broeden hier in de holen van konijnen.

Ga er zelf eens kijken

In het bovenste deel van het gebied lopen verschillende wandelpaden. Je kunt hier een prachtige wandeling maken. Ook kun je een kijkje nemen bij Fort Kijkduin

Fuut / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.