Fort aan de Sint Aagtendijk

Forten en Verdedigingswerken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Fort Aagtendijk / Dutchphoto
© Dutchphoto
Forten en Verdedigingswerken

Een fort pal naast de drukke A9

Het Fort ligt aan de  Sint Aagtendijk in Beverwijk en ligt een paar kilometer ten noordwesten van het Fort Zuidwijkermeer. Het ligt erbij als een groene oase, die vanaf de A9 goed te zien is. Voor een groot deel is het fort bedekt met kalkrijk duinzand en is zomers volop geel gekleurd door het bloeiende jacobskruiskruid. Het gebied ten noorden van het fort is in 1997 aangelegd met water- en moeraspartijen. Daar kun je vogeltjes als kleine karekiet en roodborstjes tegenkomen. In de waterpartijen rondom het fort zijn vaak leuke eenden te vinden.

Het fort en de genieloods zijn laatst helemaal opgeknapt. In de jaren 90 is het fort in beheer gegeven aan Landschap Noord-Holland. Op en rond het fort zit Stichting Fortpop Beverwijk met het Muziekfort, zij regelen als pachters het beheer. Het muziekfort is een ideale plek voor bandjes die hier oefenen, ze hebben namelijk een ruimte waar ze niemand storen.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt tijdens open-dagen en met rondleidingen een kijkje nemen in het fort. Het recreatiegebied ten noorden van het fort is wel het hele jaar toegankelijk. Langs de forten loopt een prachtige fietsroute die je van fort naar fort brengt, dit wordt een heel bijzondere ervaring.

Kleine Karekiet / Ger Tik
© Ger Tik

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.