De Nollen

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
De Nollen / Dutchphoto
© Dutchphoto
Duinen

Van een oud stuk bollenland, naar prachtige duintjes

In de kop van Noord-Holland ligt het natuurgebied de Nollen. Dit gebied ligt op een perceel waar vroeger bollen werden geteeld. We hebben het gebied opnieuw ingericht met duintjes en natte valleien. Er zijn hier veel overgangen van droog naar nat. Bij de aanleg van het gebied is bovendien de oude waddenbodem weer aan de oppervlakte komen te liggen, waardoor er veel plantensoorten groeien die van zoute omstandigheden houden, zoals zeekraal (zie foto) en zeeaster. Andere bijzondere plantensoorten die je hier aan kunt treffen zijn koekoeksbloem, watermunt, geelhartje en duizendguldenkruid. In de rietkragen broeden vogelsoorten als waterral, blauwborst en rietzanger. ’s Winters voelen watervogels als wintertalingen, bergeenden en watersnippen zich erg thuis in de Nollen.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt hier het hele jaar heerlijk struinen en het gebied heeft op elke hoek een ingang. Ons natuurgebied ligt ten zuiden van de Nollenproject met kunst van Rudi van de Wint.

Zeekraal / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Bezoekersinformatie

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.