De Nollen

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
De Nollen / Dutchphoto
© Dutchphoto
Duinen

Van een oud stuk bollenland, naar prachtige duintjes

In de kop van Noord-Holland ligt het natuurgebied de Nollen. Dit gebied ligt op een perceel waar vroeger bollen werden geteeld. We hebben het gebied opnieuw ingericht met duintjes en natte valleien. Er zijn hier veel overgangen van droog naar nat. Bij de aanleg van het gebied is bovendien de oude waddenbodem weer aan de oppervlakte komen te liggen, waardoor er veel plantensoorten groeien die van zoute omstandigheden houden, zoals zeekraal (zie foto) en zeeaster. Andere bijzondere plantensoorten die je hier aan kunt treffen zijn koekoeksbloem, watermunt, geelhartje en duizendguldenkruid. In de rietkragen broeden vogelsoorten als waterral, blauwborst en rietzanger. ’s Winters voelen watervogels als wintertalingen, bergeenden en watersnippen zich erg thuis in de Nollen. Je kunt hier het hele jaar heerlijk struinen en het gebied heeft op elke hoek een ingang.

Landschap van de verbeelding

Wat het gebied extra bijzonder maakt zijn de werken die kunstenaar Ruud van de Wint heeft toegevoegd. Kunst en natuur gaan hier hand in hand.  

Lees meer
Luchtfoto De Nollen Den Helder
© Dutchphoto
Zeekraal / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Bezoekersinformatie

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven