De Nollen bij Den Helder - Landschap van verbeelding

Luchtfoto De Nollen Den Helder
© Dutchphoto

Kunst en ecologie hand in hand

Aan de zuidkant van Den Helder ligt een landschap dat om meerdere redenen bijzonder is. In de eerste plaats is De Nollen vele eeuwen geleden door zee en wind gevormd. Het is een natuurlijk duinlandschap van al dan niet begroeide paraboolduintjes, duinen in een halvemaanvorm, die we ook wel nollen noemen. Het is opmerkelijk dat dit type duin, zo ver landinwaarts gelegen, behouden is gebleven. De meeste nollenlandschappen werden bebouwd of als landbouwgrond in gebruik genomen. Wat het gebiedje uniek maakt zijn de werken die kunstenaar Ruud van de Wint heeft toegevoegd. Vanaf 1980 plaatste hij er dertien sculpturen en bouwsels. "Het landschap gaat over in sculptuur, sculptuur in schildering, schildering in zonlicht en zonlicht keert weer terug naar het landschap," zo omschreef de in 2006 plotseling overleden kunstenaar het.

Landschap van verbeelding

Op de foto hierboven zijn verschillende kunstwerken goed te zien. Vooral de roestbruine objecten, van cortenstaal, vallen op. Dit metaal vormt een roesthuid die het materiaal tegen verdere corrosie beschermt. Op een duintop in het hart van het gebied ligt een grote strik. De donkere lijn die de strik doorsnijdt is een smalle, metershoge gang. Wie erdoor loopt ervaart de scherpe overgang tussen openheid en beslotenheid en de effecten van licht en duisternis. Zo creëerde Ruud van de Wint zijn landschap van de verbeelding.

Oude bollengrond wordt natuurgebied

Grenzend aan De Nollen ligt natuurontwikkelingsgebied De Nollen van Den Helder. Hier realiseerden wij nog in samenwerking met Ruud van de Wint een nieuw nollenlandschap op een voormalig bollenperceel. Hier is het landschap zelf de kunstvorm. Door de dagen, seizoenen en jaren heen ontwikkelt het gebied zich in kleur en vorm. Licht en ruimte, mist en nevel, kleursluiers in de vegetatie, een weerspiegeling op een wateroppervlak. Dit is natuurbeleving met de hoofdletter K van kunst.

De Nollen, vlakbij NS-station Den Helder Zuid, is als struinnatuur vrij te betreden. Het gebied van Stichting De Nollen is vanaf 1 april op vaste tijden geopend. Kijk voor meer informatie en rondleidingen op de website.  

Zelf op pad

NS wandeling langs De Nollen

Wie deze route loopt, wordt beloond met een verrassend veelzijdige route. Van slingerpaadjes door de duinen tot een kaarsrechte dijk langs de zee. Onderweg kom je langs robuuste forten, musea, een vuurtoren en eindig je in de binnenstad met volop horeca.

Bekijk de route
Nollen Den Helder
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.