Alverna

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
Alverna / Dutchphoto
© Dutchphoto
Bossen & Buitenplaatsen

Een verwilderd landgoedbos

Het gebied Alverna ligt in Aerdenhout om het voormalige klooster Alverna heen. Dit klooster was het moederhuis voor alle zusters van de orde. Na hun werkzame leven kwamen ze er genieten van hun oude dag. Ook is er een monumentaal kerkhof, waar alle overleden zusters keurig naast elkaar begraven liggen. Het klooster is nu vervangen door luxeappartementen en wij beheren nu de terreinen. Het bos is een verwilderd landgoedbos met een grote variatie aan bomen. Het gebied wordt druk bezocht door reeën en eekhoorns, die zich vanouds veilig voelen in deze beschutte omgeving. Het bos is ook erg aantrekkelijk voor paddenstoelen, dit komt door de grote hoeveelheden aan dood hout.

Ga er zelf eens kijken

Bij de verkoop is afgesproken dat alleen bewoners van Alverna mogen wandelen in het gebied. Je kunt het terrein wel bekijken vanaf de Boekenroodeweg, die ten zuiden van het gebied doorsteekt naar Heemstede. Ook kun je op een leuk tijdstip reeën en eekhoorns spotten vanaf het fietspad dat in het verlengde ligt van de Constantijn Huygenslaan. Wil je in de buurt wandelen en een vergelijkbare sfeer proeven? Maak dan deze wandeling over Buitenplaats Leyduin én door de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Ree / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.