Deze donateurs krijgen méér natuur in de buurt

Donateurs bij aankoop nieuwe gronden 't Zand
© Dutchphoto

"Je ziet direct resultaat. Dat motiveert om mee te doen!"

Rosa van der Klaauw, Ruud Sprenger en Alie Kraaij wonen in ’t Zand, een klein dorp in de kop van de provincie. Alle drie kochten ze vorig jaar een paar m2 natuur.  Lang hoefden ze daar niet over na te denken; de natuur in Noord-Holland kan wel wat extra ruimte gebruiken. Duizenden natuurliefhebbers deden mee met de actie. Met als resultaat een eerste aankoop van 42.000m2 agrarische grond. Deze drie donateurs hebben geluk. De nieuwe natuur komt op  slechts een steenworp van hun huis, vlakbij de monumentale eendenkooi.

Op voorhand is het lastig te voorspellen waar en wanneer een aankoop tot stand komt. Onze experts houden de grondmarkt in heel Noord-Holland nauwlettend in de gaten. Dat er nu nieuwe natuur wordt gerealiseerd in de buurt van deze drie donateurs, is dan ook een grote verrassing. Alle drie kennen ze de eendenkooi. Rosa: “Mijn man ging er vroeger als leerkracht vaak met schoolklassen heen om zo de kinderen te enthousiasmeren en bewust te maken van hoe mooi de natuur hier is”. Ruud is er nog niet eerder geweest, maar kijkt zijn ogen uit tijdens het bezoek. “Het is hier prachtig”.

Liefde voor natuur

Ruud is een echte natuurliefhebber. “Het liefst zou ik dag in dag uit in de natuur willen zijn. Dat is mijn plek. Mijn tante zorgde ervoor dat haar Amsterdamse neefjes en nichtjes grote waardering voor de natuur meekregen. Ze ging met ons op stap vanuit Ransdorp de weilanden in richting Broek in Waterland en gaf ons zo haar liefde voor natuur mee en liet ons zien wat we onderweg allemaal tegenkwamen aan natuur.”

Donatie ter ere van moeder 

Bij Alie waren haar ouders altijd actief in de natuur. Ze is geboren in het Drents Friese Wold. Natuur was heel belangrijk in het gezin. Diezelfde liefde geeft Alie weer door aan haar kinderen en inmiddels ook kleinkinderen. Onlangs is haar moeder overleden. “Ik wilde haar nalatenschap aan de natuur ten goede laten komen. Toen de actie van het Noord-Hollands Natuurfonds voorbij kwam, dacht ik: ‘dat ga ik doen’. Dat is een mooie bestemming. Dat zou mijn moeder ook graag hebben gewild”.

Overzicht Natuurgebied 't Zand
© Aerovista Luchtfotografie
De Mosselwiel en Eendenkooi 't Zand vormen samen een natuurlijke oase tussen de bollenvelden

Zorgen om omgeving

De waardering voor natuur is diepgeworteld bij de drie donateurs. Geen wonder dat ze zich zorgen maken over de toekomst. Rosa woont al 55 jaar in het dorp ‘t Zand: “De hele omgeving hier is bollenland, dat is heel slecht voor de natuur en de gezondheid”. Ook Ruud is niet te spreken over de ontwikkelingen. “Vreselijk om te zien hoe alles verdwijnt. Zoveel soorten vogels en insecten zijn we al kwijtgeraakt. Ik heb al jaren geen veldleeuwerik meer gehoord. Financieel hebben we het nu allemaal veel beter, maar onze leefomgeving is er niet beter van geworden.”

In grond zit de toekomst

“Je moet zelf je best doen om je omgeving mooi te maken”, aldus Ruud. “Ik kijk heel kritisch naar fondsen aan wie ik wil geven. Het Noord-Hollands Natuurfonds vond ik interessant, omdat ik hier woon. En Landschap Noord-Holland wil grond kopen, dat vind ik belangrijk. Daar zit toekomst in”. Alie vult aan. “Landschap Noord-Holland zorgt voor meer natuur vlakbij huis. Dat motiveert om aan acties mee te doen. Je ziet direct resultaat.”

Ervaringen van andere donateurs

Belangrijke schakel veilig gesteld

Met de hulp van Rosa, Alie, Ruud en duizenden andere natuurliefhebbers hebben we de natuur bij 't Zand kunnen uitbreiden met 42.000m2. 

Bekijk aankoop
Directeur Ernest Briët en Boswachter Roelf Hovinga bij aankoop 't Zand
© Dutchphoto

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja. ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.