Aankoop Zuurvenspolder

Grondaankoop Zuurvenspolder
© Yorinde Diepstraten

Eerste stap naar nieuw natuurgebied in samenwerking met omwonenden

Aan de oostzijde van het Noord-Hollandse dorp Bergen ligt een historische polder van 137 hectare: de Zuurvenspolder. Het landschap is er wijds en open, met plekken waar je nog oude strandwallen vindt. Een gebied dat honderden jaren haar oorspronkelijke karakter heeft behouden en vol zit met bijzondere flora en fauna. Dankzij donaties van duizenden natuurliefhebbers hebben we in oktober bijna 5 hectare agrarische grond aangekocht in deze polder. Met de aankoop zetten we in samenwerking met omwonenden een belangrijke stap in het realiseren van een nieuw natuurgebied.

Rijke natuur in onaangetaste, authentieke polder

De Zuurvenspolder ligt dicht tegen het dorp Bergen. Veel inwoners maken hier graag een wandeling. Om even lekker uit te waaien en te genieten van de natuur. Deze polder is een juweeltje met bijzondere flora en fauna en prachtige vergezichten. Wie een rondje door de polder maakt, kan ijsvogels, grote zilverreigers, lepelaars en ooievaars zien. En dat willen we behouden, voordat het verloren gaat om er een nieuwe woonwijk of weg te maken.

Aankoopbrochure met plattegrond

Hoe deze aankoop tot stand is gekomen, lees je in de brochure. Inclusief handige plattegrond. Speciaal ontwikkeld voor giftgevers aan het Noord-Hollands Natuurfonds

Download brochure (pdf)
aangekochte gronden zuurvenspolder
© Yorinde Diepstraten
Gerry Hurkmans en Raymond van Splunder van Stichting Zuurvenspolder
© Jan Jong fotografie

Initiatief buurtbewoners

Het initiatief voor het nieuwe natuurgebied kwam van een aantal buurtbewoners, verenigd in de Stichting Zuurvenspolder. Gerry Hurkmans: “Toen ik hier in 2016 met mijn gezin aan de rand van de Zuurvenspolder kwam wonen, werden we meteen verliefd op deze bijzondere plek met mooie vergezichten en prachtige natuur. Dit mag nooit verloren gaan. Daarom hebben we vier jaar geleden Landschap Noord-Holland gevraagd om te helpen. Zij hebben de kennis en expertise in huis als het gaat om natuurontwikkeling en ecologisch beheer. Samen hebben we een toekomstplan gemaakt. Ook de gemeente, omwonenden en boeren zijn betrokken bij het initiatief.”

Meer biodiversiteit én ruimte voor recreatie

Raymond van Splunder licht het plan toe: “Het open karakter en het reliëf van het landschap blijft behouden. Er moet meer biodiversiteit komen door bloemrijke, vochtige hooilanden te creëren en daarnaast droog grasland vol kruiden aan te leggen. En misschien nog een plas of moeras, met een wandelpad bijvoorbeeld naar een schuilhut om vogels te kijken. Verder krijgt het gebied ook een recreatiebestemming waar de natuurgerichte recreant kan wandelen. Hierdoor wordt het een interessant en toegankelijk recreatiegebied voor Bergenaren en Alkmaarders.”

Meer lezen over andere aankopen

Zuurvenspolder Jan Jong Fotografie

Toekenning NNN belangrijk voor toekomst

Voor de realisatie van een groot aaneengesloten natuurgebied is het belangrijk dat de Zuurvenspolder wordt toegevoegd aan het Natuurwetwerk Nederland (NNN). Dat geeft niet alleen (wettelijke) duidelijkheid, er komen dan ook gelden beschikbaar voor adequaat natuurbeheer in het gebied. Tim Zutt, boswachter bij landschap Noord-Holland: “Voor het stuk grond dat wij nu in eigendom hebben, is een verzoek ingediend bij de Provincie Noord-Holland. Hiermee zetten we de eerste stap om gronden in de Zuurvenspolder toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland. We verwachten de toekenning in de zomer 2023 te ontvangen. Daarnaast zijn we in gesprek met de Provincie om de toekomst van de gehele Zuurvenspolder zeker te stellen”.

Natuurnetwerk Nederland

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven