Exotenbestrijding

Bereklauw / Joke Huijser Spekken

Soorten die anderen verdringen

Door toedoen van de mens komen steeds meer nieuwe planten en dieren in Nederland terecht. We noemen ze exoten (niet oorspronkelijk). Van de meeste hebben we totaal geen last. Die verdringen geen soorten en leveren geen schade op. Maar van een aantal wel! We noemen dit de invasie exoten. Deze vormen een grote bedreiging voor de natuur. Waar gaat het om in Noord-Holland? Halsbandparkiet, muskusrat, nijlgans, vele soorten vissen, japanse rimpelroos, perzische berenklauw en de japanse duizendknoop.

Om de schade te beperken zijn er internationale afspraken gemaakt. In Europa zijn landen verplicht een aantal soorten te bestrijden.

Wat wij doen aan exotenbestrijding

Bekende soorten waarop we actie ondernemen zijn perzische berenklauw, de japanse duizendknoop, amerikaanse vogelkers, rimpelroos of cotoneaster. Ook in het water beheren wij op verschillende locaties waternavel en watercrassula. We bestrijden die in onze terreinen en ondersteunen vrijwilligersgroepen die deze soorten willen verwijderen (met speciale grondboren). Onze Groenploeg doet aan exotenbestrijding in opdracht van gemeenten en waterschappen. Dat gebeurt met een speciale machine om de wortels met stoom tot wel 15 cm diep te doden. Ook intensief maaien en opzuigen, afdekken en uitsteken zijn methodes die onze Groenploeg toepast.

Wat kun je zelf doen?

Belangrijkste is natuurlijk om te voorkomen dat exoten in de natuur terecht komen. Laat dus geen dieren of planten uit vijver of aquarium los in de natuur. In je tuin kun je de invasieve exoten weghalen. Doe ze niet in de biobak of op de composthoop, maar bij het grijze afval. Komt u in het buitengebied exotische planten of dieren tegen? Meld die dan bij HHNK , Rijnland of hier bij de NVWA.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven