Wandel over wonderschoon Wildrijk

Routes
Herfst in het Wildrijk
© Dutchphoto
Routes

Wandelroute over Wildrijk: goed voor een korte boswandeling

Bij St. Maartensbrug, op 250 meter afstand van het destijds - met de hand gegraven (!) - Noordhollands Kanaal, ligt een klein eeuwenoud idyllisch bos. Zeventien ha groot. Goed voor een korte wandeling van drie kwartier. Maar ben je nieuwsgierig en heb je geen haast, trek dan meer tijd uit. Er is namelijk veel te zien.

Hollandse herfst in een eikenbos

Het Wildrijk wordt altijd in het voorjaar bejubeld. Terecht. De duizenden blauwe hyacinten en dichtersnarcissen zijn onweerstaanbaar. Maar in de herfst toont het Wildrijk zich in een geheel nieuwe frisse outfit. Eiken, lindes en abelen kleuren goudgeel en zachtoranje. De trekvogels mogen al onderweg zijn naar het zuiden, de standvogels houden het Wildrijk levendig. Waar water is en beschutting vind je de zanglijster, zwartkop, boomkruiper, grote bonte specht en het pittige goudhaantje. Maar de grootste ‘publiekstrekker’ zijn de vele paddenstoelen.

Wilde hyacinten, de dichtersnarcis en zangvogels

Het mooist is het Wildrijk als de stinsenplanten bloeien. Ooit was het een buitenplaats, gesticht in de net drooggemaakte polder De Zijpe, met lanen, vijvers, waterpartijen. Alles strak en in de tuinmode van die tijd. Inmiddels heeft de natuur de regie volkomen overgenomen. Wilde hyacinten, ooit hier geplant, zijn verwilderd en kleuren in het voorjaar de bosbodem blauw. En zo zijn er meer verwilderde stinsenplanten te vinden, zoals de dichtersnarcis en boerenkrokus. In deze oase te midden van het bollenland leven zangvogels en vleermuizen, die een slaapplaats hebben gevonden in oude bunkers en in de vleermuiskasten. 

Extra informatie

  • Honden mogen aangelijnd mee.
  • Het pad is grotendeels onverhard.
Mycena Gerard Bos

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven