Waarom kieviten van greppels houden

Weidevogels als de kievit staan onder grote druk omdat hun leefomgeving afneemt
© Menno Schaefer

Wat maakt die greppel zo interessant?

Wie als vrijwilliger nesten beschermt, weet het wel. De meeste kans op een kievitsnest is langs de rand van een greppel. Greppels zijn mini-afwateringssystemen die vroeger veel gebruikt werden in nat grasland. Om de 12 meter een sleuf graven, met aan de uiteinden op de kopakkers een afvoerbuis in de grond, die naar de sloot afwaterde of op een nog bredere, diepere greppel die het water afvoerde naar de sloot. Zo hielden boeren hun natte graslanden droog. En als het even kan, liefst in de winter met de vorst, werden deze mini-afwateringsystemen met een greppelfrees onderhouden.

Ongezien naar je nest sluipen

De greppel biedt meer voordelen dan je zo op het eerste gezicht zou denken. En die kievit is dus niet gek. Want: op zo’n greppelkant zit je wat hoger en droger, je hebt nestmateriaal in de vorm van dotjes oud gras, worteldeeltjes en zoden direct bij de hand en uitzicht op je territorium. Verder kan je ongezien door de greppel naar je nest sluipen. Niet geheel onbelangrijk, er is meteen voedsel bij de voordeur! Want in zo’n nattere greppel zijn allerlei insecten en ander bodemleven te vinden en de grond is er zacht. Niet alleen voor jezelf als kievit, maar ook voor de kuikens! Die maar al te graag in zo’n greppel foerageren. Je foerageert er uit de wind en er is volop kuikenvoedsel te vinden.

kievit langs greppel
Kievit langs greppel / Sjirk de Boer

Geweldige minibiotoopjes

Kievitkuikens hebben vier insecten per minuut nodig en kunnen in het begin hun lichaamstemperatuur nog niet helemaal zelf regelen. Ze moeten dus regelmatig opgewarmd worden door hun moeder, hoeden heet dat. En dat doen kieviten dan ook graag in een greppel, uit zicht van predatoren en een stukje warmer, vooral in zo’n koud voorjaar als deze. En in de kantjes van de greppel kun je je ook nog eens heel goed verstoppen als kuiken. Greppels zijn dus geweldige minibiotoopjes op zich voor de kievit en zijn kuikens!

Nienke Kwikkel

Functie

Projectleider Boerenlandvogels

Nienke is expert in natuurbetrokkenheid. Als ecoloog tijdens haar studie gespecialiseerd in ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ èn natuur- en milieueducatie. Haar ervaring met kwaliteitsverbetering, burgerparticipatie en trainingsprogramma’s zet ze in voor het programma Betrekken bij Groen. Ze combineert haar rol als programmamanager met projectleiderschap Boerenlandvogels.

Neem contact op
Nienke Kwikkel
© Landschap Noord-Holland
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven