Moeras Purmerbos IVN Waterland

Vrijwilligersgroep
Regio
Zaanstreek Waterland
Soort werk
Landschapsbeheer
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Website
https://www.ivn.nl/afdeling/waterland/moeras-purmerbos
Blauwborst / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Van weidelandschap naar volwaardig moerasgebied

In het Purmerbos van 250 ha ligt tegen de Purmerringdijk een bijzonder moeras van 9 ha. Dit moeras is ontstaan door bestaande sloten te behouden en een deel van het weiland af te graven. Dit natte gebied ontwikkelde zich van een weidelandschap tot een volwaardig moerasgebied. Het feitelijke beheer en de doelstelling voor het natuurdeel van het Purmerbos was essen-beukenbos. Het moeras werd alleen gemaaid maar goed rietbeheer miste waardoor het moeras ging verruigen en verlanden.

Om het moeras weer open te maken en houden heeft een groep vrijwilligers het beheer in 2017 op zich genomen. Nu is het moerasdeel weer een botanisch rijk moerasgebied met veel ruimte voor water. Door een gevarieerd maaibeheer met jong riet en oud staand riet kan er weer een biotoop ontstaan die aantrekkelijk is voor flora, insecten, vele moeras- en watervogels en(kleine) zoogdieren. Inmiddels komen er prachtige vogelsoorten voor zoals de roerdomp, waterral, blauwborst, kleine karekiet en rietzanger.

Vrijwilligers baggeren de sloten die zijn verland weer open en trekken de riet- en lisdoddepollen uit dichtgegroeide waterpartijen. Met de bagger hogen zij paden op of leggen zij kaden aan om het water binnen het moeras te houden. Ook het continu verwijderen van boom- en struikopslag is een belangrijke taak.

De werkgroep is in januari, februari, september, oktober en december elke eerste zaterdagochtend van de maand aan het werk van 8.45 uur tot 12.15 uur.

Voor meer informatie of een keer meewerken op een van de werkochtenden, mail naar moeraswg.ivn.w@gmail.com

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven