Historische fruittuinen Hoofddorp

Vrijwilligersgroep
Regio
Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer
Soort werk
Landschapsbeheer
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Fruittuinen Hoofddorp

De oudste hoogstamfruitboomgaard van Nederland vind je in Hoofddorp!

De vrijwilligers van de Historische Fruittuinen Hoofddorp onderhouden de oudste hoogstamfruitboomgaard van Nederland. Deze boomgaard is bijna een eeuw oud. De Raad van State van de provincie Noord-Holland besloot toentertijd de gaard aan te leggen met als doel om zo werkgelegenheid en een proeftuin te creëren.

De boomgaard was omringd door een windsingel en een gracht. Van beiden bestaan nog grote stukken; zij geven de boomgaard een hoge cultuurhistorische waarde. De boomgaard lag in het verleden aan de rand van Hoofddorp, maar is nu centraal gelegen. Het is een unieke boomgaard die behouden dient te worden als een bijzonder stadspark met rijke geschiedenis.

De vrijwilligers verzorgen grotendeels het snoeiwerk, maaien, knotten, palen de bomen aan en beschermen de stam waar nodig met gaas. Oude bomen worden vervangen voor nieuwe fruitbomen. Leden van de Pomologische Vereniging Noord-Holland worden desgewenst ingeschakeld voor snoeiwerkzaamheden op grote hoogte. Gemeente Hoofddorp ondersteunt incidenteel met grote werkzaamheden zoals maaien.

De groep vrijwilligers werkt jaarrond elke 3e zaterdagochtend op het terrein.

Nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom om zich bij de groep aan te sluiten en zo bij te dragen aan het voortbestaan van deze unieke boomgaard. Zij kunnen zich melden bij de coördinator van de groep.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.