Bee Heroes

Vrijwilligersgroep
Regio
Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer
Soort werk
Landschapsbeheer
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Website
https://www.instagram.com/project_beeheroes/
BBG vrijwilligersgroep

Voor, door en over bijen, (bio)diversiteit en mensen

Bee Heroes is een vrijwilligersgroep die zich inzet voor mens, bij en lokale (bio)diversiteit.  Een groep van zo’n veertig vrijwilligers onderhoudt in het dorp Vijfhuizen rond de 2300 m2 aan ecologisch aangelegde en beheerde bloemenvelden voor bestuivende insecten waaronder solitaire bijen en hommels (samen de wilde bijen), honingbijen, zweefvliegen en vlinders. Naast de twee velden beheren we op het terrein van het Kunstfort een wimperlinde, een vuilbomen struweel, een klimopbed en een kruidenbed. Onze vrijwillige imker beheert op natuurvriendelijke wijze twee honingbijenvolken op het forteiland.

Werkzaamheden zijn onder meer inzaaien van ratelaar in het najaar, bollen planten, wieden, bramen snoeien, elektrisch bosmaaieren van paadjes door de velden, maaisel afharken, akkerdistel beheersen, wateren in geval van extreme droogte en hitte, het aanleggen van inheemse struikstruwelen, zaad verzamelen, fotograferen, composthopen activeren en selectief gras verwijderen rondom de vaste bloemplanten. In 2024 willen we starten met monitoren en maaien met de zeis.

De groep wil zo goed mogelijk de lokale biodiversiteit faciliteren en bestendigen, mensen duurzaam betrekken bij de natuur en elkaar, en zodoende ook helpen bij het creëren van (meer) veerkracht en persoonlijk welzijn.

De werkdagen zijn flexibel, zowel in tijd als in type werkzaamheden. Vrijwilligers ontvangen mailingen met daarin leuke info en updates op natuur- en kunstgebied. Voor de in te plannen werkdagen, rond de 16 per jaar, worden altijd een paar dagen voorgesteld waarop de vrijwilligers hun voorkeur kunnen aangeven (en er volgt altijd een mailing met bevestiging van datum en tijd). Heel af en toe komen mag ook, en je hoeft alleen te reageren als je kan; zo kost de communicatie zo min mogelijk tijd, en kunnen we onze energie zoveel mogelijk steken in samen werken in, en genieten van de natuur.  

We houden verder rekening met ieders wensen en capaciteiten, en iedereen is welkom.

Voor meer info over het Bee Heroes vrijwilligerswerk mail Mariken Straat op mariken@kunstfort.nl 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.