Vrijwilliger Hans Westrik

Hans Westrik
© Dutchphoto

'Alle hesjes passen mij'

Hans Westrik (74) en zijn vrouw Henriëtte (75) zetten zich al jaren in voor de natuur in Noord-Holland. Voor Landschap Noord-Holland, maar ook voor andere natuurorganisaties. Het hogere (natuur)doel staat altijd voorop.

Door: Kirsten Dorrestijn

‘Maak je maar zorgen. En draag bij aan verandering’. Het is een citaat van Jan Terlouw dat Hans Westrik omcirkeld heeft in een krant die voor hem op tafel ligt. ‘Daar ben ik van.’ Hans Westrik is vrijwilliger bij verschillende telprogramma’s van weide- en akkervogels, geeft excursies en maakt foto’s die geregeld worden gebruikt door natuurorganisaties. Ook maakt hij films met specifieke natuurdoelen. Zo maakte hij een mini-docu over broedende sterns in vogelbroedgebied de Putten, nadat werd overwogen daar in de buurt windmolens te plaatsen. Hij vertoonde de film voorafgaand aan een bestuursvergadering – het plan werd gelukkig van tafel geveegd.

Ons welzijn is direct aan de natuur gelieerd

Hij voelt zich niet verbonden aan slechts één organisatie. Behalve voor Landschap Noord-Holland, werkt Hans voor Natuurmonumenten waar hij excursies voor geeft bij het Zwanenwater, en voert hij tellingen uit voor de Agrarische Natuurvereniging en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. ‘Alle hesjes passen mij’, zegt Hans met een glimlach. ‘Je hebt hier in de Kop van Noord-Holland zoveel verschillende gebieden, zoveel diversiteit, maar het is allemaal dezelfde natuur waarvoor ik het doe. Het zijn de mensen die er hekjes omheen hebben geplaatst.’

Hans hoopt een bijdrage te leveren aan bewustwording en aan goed natuurbeleid. ‘We zitten midden in een natuurcrisis, een stikstofcrisis, vogelgriep... Ik wil me hard maken voor de manier waarop Nederland wordt ingericht, voor natuurherstel. Ons welzijn is direct aan de natuur gelieerd. Dat was wel duidelijk tijdens de coronapandemie: de enorme toename aan bezoekers in de natuurgebieden zoals het Zwanenwater.’

Patrijzen tellen op Wieringen

Hans haalt veel plezier uit het contact met andere vrijwilligers. Hij laat op zijn telefoon een appgroep zien van de patrijzentellers op Wieringen. De afgelopen drie jaar voerde hij samen met zijn vrouw tellingen uit, ’s ochtends bij zonsopgang of ’s avonds. Hij laat een foto zien van een prachtige zonsopgang met het silhouet van het dorp Hippolytushoef en draait een filmpje van een groep patrijzen die hun typische roep laten horen. Eronder een reeks lovende reacties van andere tellers.

Het tellen doet hij altijd samen met zijn vrouw. ‘Wat is nou mooier om je eigen vrouw met verrekijker tussen al die kleurige bloemen te zien staan?’ zegt Hans glunderend. Het zien van de patrijzen is volgens hem ‘verdomd lastig’. ‘Ze zijn zó klein.’ Om de dieren op te sporen, draait het stel op een telefoon het geluid af van een hanig mannetje. ‘Geweldig als zo’n patrijs dan terug begint te schelden!’ De gegevens over de patrijzen op Wieringen gebruiken Landschap Noord-Holland en de Agrarische Natuurvereniging om samen beheer- en onderhoudsplannen te maken voor de gebieden.    

Tijdens het monteren kijk ik aandachtig naar diergedrag

Het was Henriëtte die Hans in 1973 stimuleerde om een tweedehands dubbel 8 filmcamera te kopen. “Dat moet je doen, want jij ziet alles”, had ze gezegd. ‘Zelfs vanaf de snelweg als we 100 kilometer per uur rijden, zie ik soms een ree lopen’, zegt Hans lachend. De foto’s die hij van vogels maakt, gebruikt Henriëtte als inspiratie voor haar schilderijen.

Bij het filmen vindt Hans het vooral interessant om het gedrag van dieren nauwkeurig te bekijken. ‘Met name tijdens het monteren kijk je heel aandachtig. Toen zag ik bijvoorbeeld pas dat een kievitsjong met zijn piepkleine pootjes in de prut trappelt om prooien te vinden. Datzelfde gedrag zie je bij de bontbekplevier en bij de kleine plevier. Als je alleen een foto maakt, zie je dat niet.’

Neem een kijkje op de website van Hans en geniet van zijn prachtige natuurfoto’s: www.actiefmetbeeld.nl

cover M3 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M3 2024 liggend

Heb jij het herfstnummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.