Vacature vrijwilliger Akkervogelbescherming

Patrijs_Joke-Huijser-Spekken

Vacature vrijwilliger Akkervogelbescherming

In de Haarlemmermeer beschermen boeren, professionals en vrijwilligers samen de akkervogels. Soorten als de patrijs, ringmus, gele kwikstaart en veldleeuwerik horen bij het akkerland en maken graag gebruik van de aangelegde akkerranden en wintervoedselakkers. Om te achterhalen of het beheer van deze gebieden succesvol is en de vogels er gebruik van maken, voert de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland jaarlijks tellingen uit. Het gaat om een groot gebied, deze vrijwilligersgroep kan altijd extra tellers gebruiken.

Wat ga je doen?

Je gaat zeven keer per jaar een ochtend het veld in om op diverse plekken akkervogels te tellen. Je werkt in een groepje van twee of drie personen met een ervaren vogelaar, die veel weet over het gedrag van de vogels en de telmethodiek. Met vier bezoeken van april tot juli breng je de broedende vogels in kaart. Tussen oktober en februari ga je drie keer het veld in om de overwinterende vogels in kaart te brengen. Na de tellingen komen de verschillende groepen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Meer informatie over het tellen van vogels is te vinden op de website van Sovon.

Wat vragen wij

We zoeken tellers die gemotiveerd zijn om bij te dragen aan natuurbescherming en meer te leren over het tellen, beschermen en beheren van akkervogels. Ervaring met het systematisch inventariseren van vogels is niet vereist maar enige ervaring, zoals herkenning van vogels op zicht en geluid is een pré. Daarnaast moet je niet bang zijn om vroeg uit de veren te komen en over het nodige doorzettingsvermogen beschikken.

Wat bieden wij

  • Zinvol en leuk werk: natuurbescherming op het boerenland
  • De mogelijkheid om meer te leren over akkervogels en de bescherming hiervan
  • Ontmoeten van andere vogelaars en gelijkgestemden

Interesse?

Zoek je vrijwilligerswerk en zou jij je willen inzetten voor bescherming van akkervogels in de Haarlemmermeer? Reageer dan op deze vacature naar Jerry Lust, 06 - 26 82 16 56 of j.lust@landschapnoordholland.nl.

 

cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven