UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

UNESCO Werelderfgoed Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen al eeuwen een voorbeeld van Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning.

Deze twee waterlinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vormen gezamenlijk het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Samen zijn ze bijna 200 kilometer lang, met honderd forten en vijf vestingsteden. Natuur, cultuur en geschiedenis. Een lange verdedigingslinie van forten, waterwerken en groen open landschap vanaf Edam helemaal rond Amsterdam en via Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger werd hier de vijand tegengehouden door land onder water te zetten. Water als bondgenoot. Als je goed kijkt zie je in dit landschap de forten, batterijen, dijken, dammen en sluizen van deze linies.Een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Met elkaar vertellen ze een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

De provincie Noord-Holland is samen met de provincie Utrecht, Gelderland en Brabant als UNESCO 'site holder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed.

Lees meer op www.hollandsewaterlinies.nl

Bezoek Werelderfgoed

Binnen die Stelling van Amsterdam is Fort K'ijk in Uitgeest een plek die je eigenlijk niet kan overslaan.

NH-Nieuws nam alvast een kijkje.
Bekijk hier het filmpje!

Bekijk de Zomertip
Fort K'IJK
© Fort K'IJK
UNESCO Wereld erfgoed Hollandse Waterlinies vierkant
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2023 liggend

Benieuwd naar ons magazine?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.