Bennebroekbos

Imposant restant van een landgoedbos


Dagkoekoeksbloemen.

De charmes van de oude strandwallen zijn nog niet overal overwoekerd door infrastructuur en bebouwing. Hier en daar liggen gelukkig nog prachtige landgoedbossen! Op deze plek stond vroeger Huis te Bennebroek met tuin en park. Het werd tot 1950 bewoond door freule Arnoldine Leonie Willink. Daarna werd het huis verkocht aan de Hervormde Kerk en werd het een tehuis voor welgestelde ouderen. In 1973 werd het huis t.b.v. nieuwbouw afgebroken en kwam het bospark in het bezit van Landschap Noord-Holland.

Wat kunt u hier doen?

Een wandeling van een uur voert u langs bossages met stinsenflora, hakhoutpercelen, oude grote bomen, rododendrons, pollen bamboe en waterpartijen. Het gebied is het restant van een oude buitenplaats. Het bos is vrij te bezoeken.

Uitstekend gebied voor zangvogels

Het terrein loopt vanaf een oude strandwal af naar een dieper gelegen gedeelte, dat onder het niveau van de ringvaart ligt. Een uitstekend gebied voor nachtegalen en andere kleine vogels. In het weiland aan de Glipperweg staat een gedenkteken aan de inspectie van de gelegerde troepen in 1916 door Koningin Wilhelmina.


Nachtegaal. Foto: Joke Huijser-Spekken.

  Ligging: Tussen de Glipperdreef en de ringvaart van de Haarlemmermeer
 
  Toegankelijkheid: Vrije wandeling van zonsop- tot zonsondergang. Alleen toegankelijk te voet via een bruggetje direct naast de grote parkeerplaats van de speeltuin Linneaushof.
  Excursies: Zie activiteiten.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede wandelpaden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen, maar geen verharde paden. Ook zijn er klaphekjes en steile hellingen die de doorgang met een rolstoel kunnen belemmeren.
  Parkeren: Autoweg N208 (Heemstede Hillegom). Het bos ligt in Bennebroek, tussen de Glipperweg en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Parkeren kan op het parkeerterrein bij de speeltuin Linnaeushof. Ook is parkeren beperkt mogelijk op de Glipperweg zelf.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Honden: Aan de lijn.

Routes