Veilige oversteek voor padden

Project
Rugstreeppad
© Jelger Herder

Het vroege voorjaar is een linke tijd voor padden, salamanders en kikkers. Ze ontwaken uit hun winterrust en gaan op pad. Terug naar het slootje of de poel waar ze zelf ooit uit het ei gekropen zijn. Nu zijn ze zelf aan de beurt om voor nieuw nageslacht te zorgen. Er is geen houden aan: er moet gepaard worden. Een linke tijd voor padden en vaak levensgevaarlijk. Oversteekacties kosten vaak vele verkeersslachtoffers onder deze dieren. De provincie Noord-Holland wil hier iets aan doen en maakt oversteekplaatsen voor amfibieën met speciale tunnels. Paddenschermen leiden de padden naar deze tunnels. Deze voorzieningen vragen ook om regelmatig onderhoud. Onze Groenploeg kreeg de opdracht voor het herstellen en vernieuwen van paddenschermen tussen Bakkum en Egmond zodat padden daar weer veilig de weg kunnen oversteken. 

Duurzame schermen

In onder aanneming heeft de Groenploeg tussen Bakkum en Egmond 2,5 km paddenscherm hersteld en vernieuwd. De schermen worden gemaakt van gerecycled plastic planken en palen. Het voordeel van dit materiaal is dat het levenslang mee gaat. Op die manier leveren we ook een bijdrage aan de circulaire economie. En de padden zijn veilig voor een drukke weg. 

Wilt u in uw gemeente ook paddenschermen of -tunnels plaatsen? Neem dan even contact op met onze Groenploeg. Zij komen graag bij u langs voor een gesprek of maken een offerte op maat.

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.