Onderhoud duinvalleien PWN-gebieden

Project
Duinvallei
© Jaco Diemeer

Groenploeg maait duinen van Castricum tot Zandvoort

Onze Groenploeg werkt al ruim 21 jaar voor PWN in de Kennemerduinen en dit jaar hadden we daar meer werk dan ooit. Daar komt per 1 januari 2020 nog een extra groot, en voor de Groenploeg een nieuw gebied, bij: het Noordhollands Duinreservaat. Ook in dit gebied gaan wij een aantal duinvalleien maaien. 

Grote ecologische onderhoudsopdracht

PWN geeft steeds meer de voorkeur aan uitvoering van het beheer van de duinen door de Groenploeg.  Belangrijkste reden daarvan is dat de Groenploeg met klein materieel werkt en dat veroorzaakt weinig schade aan de duinen waardoor bijzondere duinvegetatie weer kan groeien. Maar ook onze uitgebreide ecologische kennis, de jarenlange goede contacten met deze opdrachtgever en boswachters spelen mee in de gunning van deze opdracht. 

Duizendguldenkruid
© Henk van Bruggen
Duizendguldenkruid

Duizendguldenkruid en Parnassia weer terug 

Na het stopzetten van de waterwinning in de Kennemerduinen rond de afgelopen eeuwwisseling, en als gevolg van uitgebreide herstelmaatregelen zoals maaien, plaggen en begrazing, zijn bijna alle soorten van vochtige duinvalleien weer teruggekeerd in dit duingebied. Zo groeien Parnassia, Duizendguldenkruid, Slanke duingentiaan, Moeraswespenorchis en Bitterling nu weer in vrijwel elke duinvallei. Een ongekend succes. 

Groenstart jongeren werken mee aan onderhoud duinvalleien

De Groenstart jongeren werken mee aan de uitvoering van het onderhoud van de duinen.  Voor deze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben wij, samen met PWN, een opleidingstraject opgezet. Iets waar we enorm trots op zijn. 

Parnassia / H. v. Bruggen
© Henk van Bruggen
Parnassia weer te zien in Kennemerduinen

Achterstallig onderhoud weggewerkt

In 2018 hebben we een grote schoningsactie uitgevoerd op het vogeleiland in de Kennemerduinen. De wilgenopslag op het eiland vroeg om een grondige aanpak, goede monitoring en regelmatig onderhoud. Nu is het vogeleiland helemaal geschoond, alle wilgenopslag is verwijderd door het uittrekken van de takken met wortel en al.  Een zeer arbeidsintensieve klus, maar hierdoor hoeven nu jaarlijks alleen maar te maaien op het eiland. Door de grote schoningsactie ligt het vogeleiland er nu prachtig bij en is de eerste duinvegetatie alweer terug te zien. Een lust voor het oog en goed voor de biodiversiteit in dit gebied. 

Jeroen Pennock

Functie

Hoofd Groenploeg

Door zijn jarenlange ervaring in de groensector, is Jeroen specialist in het sturen en managen van groenprojecten en mensen.  Jeroen heeft een uitgebreid netwerk in Noord-Holland, opgedaan in eerdere rollen als projectleider en als eigenaar van een hoveniersbedrijf.  Als manager van de Groenploeg zet hij zich sinds 2017 vol energie  in, om samen met zijn team Noord-Holland mooier te maken.  Met zijn bevlogenheid coacht en stuurt hij zijn mensen naar verantwoordelijk en professioneel team. Kwaliteit leveren en afspraken nakomen staan bovenaan zijn prioriteitenlijst!

Neem contact op
Jeroen Pennock Hoofd Groenploeg
© Cees de Jonge
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2023 liggend

Benieuwd naar ons magazine?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.