Inrichting natuurgebied De Strook bij Kolhorn

Project
Kolhorn / Neeltje Annink

Aantrekkelijk natuurgebiedje met veel variatie 

Nu is het nog een kaal stuk grond, maar in 2024 krijgt deze plek een ware metamorfose. We toveren deze saaie akker om tot een aantrekkelijk natuurgebiedje met veel variatie waar zoveel mogelijk (kleine) diersoorten van kunnen profiteren. 

Kolhorn voor inrichting
© Neeltje Annink
Kolhorn voor inrichting

Natuurgebied De Strook is onderdeel van Natuur Netwerk Nederland en vormt een schakel in het netwerk van ecologische verbindingszones langs o.a. het Kolhornerdiep en Waardkanaal. We gaan natuurvriendelijke oevers aanleggen, een ondiepe libellenpoel aanleggen en een amfibieënpoel voor kikkers, padden en salamanders. De poelen vormen een groeiplaats voor water- en moerasplanten, leefgebied voor amfibieën, insecten en andere ongewervelden en ook drinkplaats voor vogels en zoogdieren. Warmte minnende insecten zullen graag hun nesten maken in de zonnige noordoever. De variatie en de overgangen maakt het landje aantrekkelijk voor dagvlinders en diverse soorten broedvogels zoals bruine kiekendief, koekoek, grasmus en rietzanger.

Ook leggen we een zogenaamde ‘keverbank’ aan, een aantrekkelijke plek voor kevers, insecten en kleine zoogdieren, (akker)vogels en de groene specht. Dit is een lichte verhoging in het landschap waar de grond snel (ler) droogt en opwarmt. De graspollen vormen een ideaal habitat voor overwinterende insecten. 

Project Kolhorn / Neeltje Annink
© Neeltje Annink
Boswachter bespreekt de aanpak

In het najaar planten we verspreid inheemse struiken aan, zoals bijvoorbeeld meidoorn, Gelderse roos, lijsterbes, hondsroos en vlier. De struiken worden in de vorm van een halve maan geplant, zodat er luwe en zonnige plekken voor dagvlinders ontstaan. Ook strooien we maaisel afkomstig van bloemrijke graslanden uit. Alles om ervoor te zorgen dat de natuur hier weer kan floreren.

Hoe diverser een landschap en het beheer, hoe meer insecten. Insecten hebben in elk levensstadium een gunstig biotoop nodig. Deze complete set van inrichtingsmaatregelen voegen diversiteit toe, wat de leefomgeving voor allerlei diersoorten versterkt.

Planning

Aanleg en aanplanten van struiken zal plaatsvinden in het najaar 2024. De jaren daarna zal de natuur zich hier gaan ontwikkelen. 

Neeltje Annink

Functie

Senior Projectleider Gebieden

Neeltje is Senior projectleider en houdt zich bezig met grote natuurprojecten in onze eigen natuurgebieden.

Neeltje Annink
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven