Pad op de weg

Paddentrek

Met jouw hulp kunnen padden veilig oversteken

Nu het voorjaar voorzichtig nadert, kondigt de paddentrek zich weer aan. Als de padden wakker worden, gaan ze massaal op pad. Ze trekken van hun winterverblijfplaats naar het water om zich voort te planten. De tocht gaat niet zonder slag of stoot. In het drukke Noord-Holland is het onvermijdelijk dat de padden  één of meerdere wegen moeten oversteken. Dat doen ze vaak na de schemer, precies als de avondspits op het hoogtepunt is. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Dankzij de inzet van vrijwilligers en de bouw van slimme passages weten tienduizenden padden elk jaar veilig het water te bereiken!

Word vrijwilliger

In Noord-Holland zijn veel werkgroepen actief die padden helpen tijdens de trektijd. Ze plaatsen schermen, graven emmers in en zetten de padden over. Zo kunnen duizenden padden veilig de oversteek maken. Een betere manier om deze bijzondere beesten te helpen is er niet. Doe je ook mee?

Bekijk omschrijving
Paddentrek
© Jelger Herder / Buiten-Beeld

Wanneer begint de paddentrek?

Padden zijn net als andere amfibieën koudbloedig en als de temperatuur in het vroege voorjaar oploopt, gaan er veel padden massaal op pad. Vooral op de eerste warmere avonden bij regen.

Lees meer
Faunapassage pad
© Jelger Herder

Padden en kikkers kijken op excursie

In februari en maart organiseren we avondwandelingen waarbij we op de prachtige Buitenplaats Leyduin (Vogelenzang) op zoek gaan naar kikkers, padden én salamanders.

Reserveer een plek
Pad / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Geef voor de padden

Als Noord-Hollandse natuurorganisatie zetten we ons dagelijks in voor bescherming van de padden. Door bijvoorbeeld in onze gebieden ideale leefomstandigheden te creëren, vrijwilligersgroepen te ondersteunen en faunapassages te realiseren. Je kunt ons werk steunen door donateur te worden of een eenmalige gift te doen.

Word donateur

Wat doen we met jouw bijdrage?

We leggen paddenschermen aan, richten nieuwe poelen in, leiden vrijwilligers op, zorgen voor paddentunnels onder wegen en nog veel meer!
Padden onder water
© Nico van Kappel / Buiten-Beeld

Aanleg paddentunnels in 2018

€ 25.000 gedoneerd voor twee paddentunnels

Dankzij de gulle giften van meer dan duizend donateurs hebben we in 2018 een weg op Buitenplaats Leyduin (Vogelenzang) kunnen voorzien van twee paddentunnels. Zo bereiken de padden vanuit hun winterverblijfplaats in het bos veilig de poelen in de aangrenzende graslanden. 

Geef ook een gift
Paddentunnel Leyduin
© Jeroen Engelhart

"Vrijwilligers zijn onmisbaar. Dankzij de werkgroepen bereiken meer dan 20.000 padden veilig de overkant!"

Boswachter Jeroen Engelhart - Team Buitenplaatsen & Forten

Jeroen Engelhart
© Cees de Jonge
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Huisje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.