Tweede vangpijp Eendenkooi Van der Eng gereed

Eendenkooi van der Eng
© Aerovista Luchtfotografie
Datum
ma. 20 november 2023

Eeuwenoude traditie gered

Sinds 2020 zijn wij de trotse eigenaar van Eendenkooi van der Eng in Uitgeest. Een eeuwenoud monument en een bijzonder stukje cultuurhistorisch erfgoed dat, onopvallend, midden tussen de weilanden vlakbij het dorp ligt. In de ‘kooi’ worden al 400 jaar eenden gevangen. Vroeger om te eten, tegenwoordig om te ringen voor natuuronderzoek. Deze eeuwenoude traditie dreigde verloren te gaan, omdat restauratie hard nodig was. Rietschermen zijn vervallen en houten palen rot. Alleen met hulp van het publiek en donateurs kon deze bijzondere eendenkooi veilig worden gesteld voor de toekomst. Daarom organiseerden wij in mei 2021 een grote crowdfunding actie voor Eendenkooi Van der Eng en dat was een doorslaand succes. Dankzij talloze donaties was het benodigde bedrag snel bij elkaar.

Herstelwerkzaamheden vroegen meer tijd

Onze Groenploeg ging direct aan de slag. Een eerste vangpijp, die echt bijna instortte, was snel gesloopt en vervangen. Gezien problemen met de levering van hout en riet, duurde het realiseren van de tweede vangpijp wat langer. Nu vordert gestaag de restauratie van de gehele eendenkooi. Een mooi staaltje werk van onze Groenploeg. Binnenkort gaat de Groenploeg aan de slag met renovatie van de derde vangpijp en het realiseren van een loopbrug vanaf de sportvelden van Uitgeest richting de eendenkooi.  Zo wordt met ieders hulp deze eeuwenoude plek (400 jaar!) behouden voor de toekomst. En kan iedereen die dat wil in de toekomst in Uitgeest blijven zien hoe een eendenkooi werkt.

 

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.