Steun de dieren in het bos: bescherm de wintervoorraden

Lijsterbes / Rowan Pixabay
© Rowan Pixabay
Datum
ma. 10 oktober 2022

Eikels, kastanjes en andere nootachtigen...

Ze zijn van cruciaal belang voor vogels en zoogdieren om de winter mee door te komen. “De natuur heeft het door de extreme zomerhitte extra zwaar gehad, dus laat alles graag liggen want daar help je de dieren het meest mee,” zegt boswachter Jeroen Engelhart van Landschap Noord-Holland recht uit zijn hart.

Tafeltje-dekje

Damherten eten graag kastanjes op en de Vlaamse gaaien en eekhoorns lusten de eikels en hazelnoten. Maar kastanjes worden helaas al jaren geteisterd door de mot en door droogte. Beukennootjes zijn er weinig dit jaar, terwijl reeën er dol op zijn. Lijsterbessen, vlierbessen, hulst, taxus en de meiboom dragen prachtige bessen en hier en daar zit er nog zaad in de verdroogde bloemen. “Voor vogels die later naar het zuiden doortrekken is dit hun tafeltje-dekje,” vertelt Jeroen Engelhart. “Als boswachter zie ik het grote werk dat paddenstoelen verrichten, het zijn echte opruimers van dode wormen, hout en blad. Een soort stofzuigers! Alle planten en dieren vervullen een rol. Muizen trekken uilen en buizerds aan en zo is de kringloop rond èn gezond.”

Bosverjonging

Elke herfst is het een prachtig fenomeen op de Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang: de bomen kleuren in alle herfsttinten, een periode om van te genieten tijdens een wandeling of fietstocht. Het is ook hèt moment dat de bosvruchten op de grond vallen. Jeroen: “Vruchten horen in de natuur, ze zijn bij uitstek voor de in het bos levende dieren. En natuurlijk zorgen de eikels en kastanjes die op de grond vallen ook voor bosverjonging.” Eekhoorns gaan in de herfst hun voorraden van eikels, dennenappels, noten en zaden verstoppen. In de winter zoeken ze deze voorraden weer op. En soms vergeten ze een verstopplek. De vergeten zaden en noten groeien in het voorjaar uit tot een boom of plant. Op deze manier draagt de eekhoorn dus bij aan verspreiding van planten en bomen en bosverjonging.

Menko Dijkstra

Functie

Boswachter Buitenplaatsen en Forten

Menko beheert een diversiteit aan gebieden, van buitenplaatsen en bosrijke gebieden tot aan forten en liniedijken als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Daar houdt hij toezicht, maakt beheerplannen, werkt samen met vrijwilligers, pachters, gemeenten en partnerorganisaties om die Noord-Hollandse natuur nog sterker te maken!

 

Neem contact op
Menko Dijkstra / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.