Start inrichting Land de Wit bij 't Zand

Land Adam de Wit
© Koos Leek
Datum
do. 15 februari 2024

Terug naar bloemrijke hooilanden van vroeger

Door: Truus Zonneveld

In het najaar 2021 kochten wij het zogenaamde Land De Wit, of landje de Wit, in natuurgebied Het Mosselwiel. Met hulp van vele donateurs van het Noord-Hollands Natuurfonds werd dit laatste puzzelstukje van natuurreservaat Het Mosselwiel bemachtigd. Nu komt de inrichting eindelijk in zicht! Projectleider Neeltje Annink verheugt zich al op de bloemrijke hooilanden. 

Het 'landje'

Land De Wit is niet zomaar wat grasland. Het behoort tot het unieke ‘kadetjesland’, een eeuwenoude landschapsvorm die herinnert aan de tijd dat de zee via kreken bij De Zijpe naar binnendrong. Samen met onder andere een stolpboerderij en een veedrenkplaats maakt het deel uit van de Westfriese cultuurgeschiedenis. Neeltje: “Land De Wit is juist zo bijzonder door die mix van cultuurhistorie en natuur. Door het extensieve beheer van de laatste boer De Wit bleef het kadetjesland intact en biedt het volop kansen voor natuurherstel. Onlangs kregen we groen licht van de provincie voor herinrichting tot ‘vochtig hooiland’. Na de zomer (2024) gaan we aan de slag. We verwachten pinksterbloemen, ratelaars en wilde orchideetjes te gaan zien en hopen op veldleeuweriken en graspiepers.” 

Wat gaan jullie precies doen? 
“We graven het bovenste voedselrijke laagje van 40 centimeter af. Het maaisel, inclusief de zaden, van verderop gelegen hooilanden verspreiden we over het land waardoor de kans op een bloemenrijkdom met sprongen toeneemt. En dus ook de kans op sprinkhanen, dagvlinders en weidevogels. Verder houden we het schone regenwater vast en herstellen we de oude vee drenkplaats.”

Wanneer zie je de eerste koekoeksbloemen of hoor je de gele kwikstaart?
“Oef, ik wil niet op voorhand teveel beloven: koekoeksbloemen over een jaar of wat. Hoe snel de weidezangvogels het gebiedje weten te vinden, blijft nog ongewis. Aan de inrichting zal het niet liggen!”

Bloemenzeeën van vroeger

Projectleider Neeltje Annink is ongeduldig van aard. Maar omdat Land De Wit vertraging opliep, moest zij haar ongeduld maandenlang verbijten. “Na een voortvarende start bleek dat het beter was om het eerste idee  – herinrichting tot ‘weidevogelgebied’ -  te verruilen voor ‘vochtige hooilanden’. Die koerswijziging kostte veel extra tijd, onder andere vanwege provinciale procedures waar we nu eenmaal aan zijn gebonden.”

Je moet wel een goede reden hebben gehad om het plan bij te stellen? “Klopt! De kans op broedende kieviten en grutto’s bleek tamelijk gering. Deze weidevogels zoeken open land op en de boerderij met bomen stond teveel in de weg. Vandaar onze keus voor ‘vochtige hooilanden’, die tegenwoordig heel zeldzaam zijn. De kruidenrijke vegetatie trekt insecten aan als dagvlinders en sprinkhanen en kleine weidezangvogels die minder kritisch zijn (graspieper, veldleeuwerik, gele en witte kwikstaart) en verschillende eendensoorten. Ze kunnen hier foerageren, rusten en mogelijk ook broeden. Bovendien, hooilanden zijn prachtig. Denk aan de weilanden van vroeger: vol zuring, boterbloemen, ratelaar en rozerode koekoeksbloemen.”

Planning

Het is de bedoeling direct na het vogelbroedseizoen 2024 met de aanleg te starten. Een aannemer gaat de werkzaamheden in opdracht van ons in de zomer van 2024 uitvoeren, medio juli en augustus. 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven