Padden gaan aan de loop

Pad op de weg
© Wil Doorn-Meijne

Trek van amfibieën komt op gang

Door het warme weer is de trek van padden, kikkers en salamanders op gang gekomen. Ze lopen na zonsondergang richting sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten. Deze tocht is levensgevaarlijk. Niet alleen worden er veel dieren doodgereden, ook vallen veel dieren in straatkolken, watermeterputten of in vijvers met steile kanten. Om dieren voor de dood te behoeden worden elk jaar tussen begin februari en eind maart door paddenwerkgroepen actie ondernomen om dit te voorkomen. Permanente schermen worden nagelopen, tijdelijke schermen neergezet en emmers ingegraven. Roosters worden opgesteld wie welke dag in de ochtend of avond gaat lopen.  Alles klaar en dan wachten totdat de amfibieëntrek gaat beginnen.

200 vrijwilligers staan klaar

Na de winter als het regent en de temperatuur boven de 6 °C komt, kunnen vooral de padden massaal aan de wandel gaan. Ze trekken van bossen en duinen naar water om zich daar voort te planten. Er staan in Noord-Holland zo’n 200 vrijwilligers klaar om deze dieren te beschermen. Door ze over de weg te dragen maar ook door straatkolken aan de rand van de weg na te lopen. Op sommige plekken vallen tientallen amfibieën in de straatkolken en zonder vrijwilligers zijn die ten dode opgeschreven. Jaarlijks redden zij in Noord-Holland zo’n 25.000 padden, kikkers en salamanders.

Help de amfibieën bij u in de buurt

Amfibieën leggen in het vroege voorjaar vaak grote afstanden af naar het voortplantingswater en later naar een foerageergebied. Tijdens die tocht sterven in Nederland ruim een half miljoen volwassen amfibieën en een veelvoud aan jonge dieren in straatkolken, putten en tuinvijvers. Vaak zijn oplossingen voor dit probleem eenvoudig en iedereen kan zelf helpen deze gevaren te verminderen. In putten en bij vijvers kunnen hulpmiddelen van gaas of een trappetje van ruw materiaal gemaakt worden. Voor straatkolken zijn speciale uittreevoorzieningen ontwikkeld. 

Wilt u uw plaatselijke paddenwerkgroep helpen? Neem dan contact op met de coördinator van de groep. Op www.padden.nu staan de contactgegevens van de werkgroepen.

cover m1 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

Naar boven
Zeerijdtsdijkje

Gratis preview van nieuw natuurboek

Ben je benieuwd naar de mooiste plekken in Noord-Holland? Vraag dan onze speciale digitale voorpublicatie aan van het boek 'De mooiste fotolocaties van West-Nederland'. Volop inspiratie om op pad te gaan in de Noord-Hollandse natuur!