Openbare ruimte Meerwijk op de schop; kansen voor natuur

Meerwijk openbare ruimte
© Landschap Noord-Holland
Datum
do. 28 maart 2019

Denk mee in de planvorming

De inrichting van de openbare ruimte van het Haarlemse Meerwijk gaat de komende jaren flink op de schop. Denk aan speelplaatsen tot stoepen en asfalt tot openbaar groen. Riolering en afwatering gaan toekomstbestendig gemaakt worden en daarvoor is meer en beter ingerichte groene openbare ruimte nodig. Bewoners kunnen hun stem laten horen hoe de inrichting er uiteindelijk uit moet komen te zien. Kansen voor Meerwijkers met een groen hart: geef de natuur nieuwe kansen!

Extra groen voor waterberging

Eén ding staat al vast, er zal minder asfalt en steen komen. Om toekomstige wateroverlast te voorkomen komen er waterpartijen en oevers, zodat het groen extra water kan bergen. In tijden van droogte buffert het extra groen ook tegen hittestress.

Kansen voor oeverplanten, vissen, amfibieën, insecten en zangvogels

De nieuwe inrichting zou ook veel kunnen betekenen voor vogels, insecten en wilde planten, die het momenteel allen moeilijk hebben. Natuurlijk aangelegde oevers zonder harde oeverbeschoeiingen zijn niet alleen belangrijk om meer water te bergen, ze bieden ook prima leefgebied aan oeverplanten en daarmee aan vissen, amfibieën, libellen en vele andere insecten. Ter voorkoming van hitte stress kunnen bosschages en bomen van groot belang zijn. Als je dan voor inheemse struiken en bomen kiest, en niet voor exoten van andere continenten, kunnen veel zangvogels en ook bijen en hommels daar van profiteren. Als de graslanden dan ook nog een meer natuurvriendelijk maaibeheer krijgen zou de nieuwe inrichting een enorme stimulans voor een natuurrijker Meerwijk kunnen worden.

Oproep: participeer!

Wij roepen de betrokken bewoners met een groen hart dan ook op om aan de planvorming mee te doen. De uitvoering van de inrichting zal in 2021 van start gaan. via www.haarlem.nl/mijnmeerwijk  of via mijnmeerwijk@haarlem.nl  kunnen mensen hun ideeën of wensen kenbaar maken. Ook in de vervolgfasen blijft inspraak mogelijk.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven