Nieuwe vrijwilligersgroepen sluiten zich bij ons aan

Heemtuin sloterpark
© Landschap Noord-Holland

Hartelijk welkom voor Heemtuin Sloterpark en Bosteam St Radboud

De wereld van vrijwilligers in natuur en landschap is volop in beweging. Dat bewijst de aanmelding van wederom twee nieuwe vrijwilligersgroepen bij ons, die graag in aanmerking willen komen voor ondersteuning. Heemtuin Sloterpark beheert maar liefst een 20 ha groot terrein nabij het gelijknamige Sloterpark in Amsterdam. Scouting St Radboud is eigenaar van een 1,3 ha groot loofbos aan de rand van Santpoort Zuid, dat tot nu toe vooral als speelbos werd gebruikt, maar waar het Bosteam St Radboud nu ook de natuurwaarden wil verhogen.

Veelzijdige Amsterdamse natuur

Het terrein dat Heemtuin Sloterpark in Amsterdam beheert is uiterst veelzijdig. Het varieert van een groot ruig rietland met moerasbos, tot een uit verschillende biotopen bestaande heemtuin waar de Nederlandse natuur wordt getoond. Zo is een al ouder wordend bos op voedselrijke (humeuze) ondergrond te zien, net als talloze poelen, rietlandjes, bloemrijke dras plas oevers en zelfs een stukje heide en een mergelheuvel. In het bos groeien zeldzame planten als de paarse schubwortel. Een nog kleine kern van vrijwilligers met coördinator Frans Paul Lacrois als voortrekker, is meerdere dagen door de week in de heemtuin aan het werk.  

Speelbos in Santpoort

Bosteam St Radboud staat voor een grote uitdaging. Het St Radboudbos is een mooi en leuk speelbos, maar verjonging van het bos is noodzakelijk en het kan een grotere rol spelen voor de natuur. Meer variatie creëren, aandacht voor een opbouw van de kruid en struikenetage, de aanleg van wat ondoordringbaardere stukjes, bijv. door middel van takkenrillen plus het ophangen van nestkasten en vleermuiskasten, gaan allen worden aangepakt. Daarnaast zullen ook de nu nog volop aanwezige exoten zoals de Amerikaanse Vogelkers en de Japanse Duizendknoop worden teruggedrongen. Dat schept weer extra ruimte voor andere inheemse soorten waardoor vogels, vlinders en veel meer insecten dan nu zich in het bos zullen kunnen vestigen. Zo zal er in de toekomst heel wat meer te ontdekken vallen voor de jonge scouts!

In de eerste opstartfase zal Landschap Noord-Holland beide vrijwilligersgroepen vooral ondersteunen met beheeradvies.

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven