Natuurwerkdag trekt landelijk ruim 14.000 mensen

natuurwerkdag / Yorinde Diepstraten
© Yorinde Diepstraten
Datum
vr. 12 november 2021

Veel hulp voor de natuur

In heel Nederland deden dit jaar 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520 mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en andere activiteiten. 

Ook stond de Natuurwerkdag dit jaar in het teken van de jeugd, voor hen werden er aparte klussen georganiseerd. Bijna 1800 leerlingen van bassischolen in heel Nederland deden mee.  
 
Op 119 locaties is er op 5 en 6 november gewerkt aan de leefomgeving van insecten, zo zijn er bollen en bomen geplant en insectenhotels gebouwd. Op 159 plekken in Nederland gingen deelnemers aan de slag voor zoogdieren, op 141 plekken voor reptielen en amfibieën en op 159 plekken voor de leefomgeving van vogels. Bekijk alle gegevens in deze mooie infographic.

Vrijwilligersgroep Padlandbos / Yvonne Compier
© Yvonne Compier
Vrijwilligersgroep Padlandbos is blij verrast met gouden hark

In onze provincie

In onze provincie waren vrijwilligers en twee scholen actief op in totaal 64 locaties, een prachtig resultaat. Peter Mol overhandigde de werkgroep Kooiakkers een gouden hark met een taart omdat zij al twintig jaar meedoen met de Natuurwerkdag. Directeur Ernest Briet overhandigde de vrijwilligers bij het Padlandbos een gouden hark met taart voor hun trouwe deelname, ze waren er erg blij mee. Gedeputeerde Esther Rommel bezocht de vrijwilligers bij de molenbiotoop Twiske Molen, groef hier een boom uit om deze later die dag aan te planten in een nieuw bos in Weesp.

Natuurwerkdag / Yorinde Diepstraten
© Yorinde Diepstraten
Samen met boswachter Kees Perquin aan de slag bij Alverna in Aerdenhout

Samen voor biodiversiteit 

Op de Natuurwerkdag voeren deelnemers onderhoud uit in de natuur, wat onmisbaar is voor het in stand houden van de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook is behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit één van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, volgens een factsheet van de Europese Commissie over de rol van natuur bij klimaatverandering.   
Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.  

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en Staatsbosbeheer. Het scholenprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dinamo Fonds en de Versterking. Uitvoerende partners; Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie, Meer Bomen Nu en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven