Natuurorganisaties overhandigen plan van aanpak stikstof aan kabinet

Ilperveld land
© Klaas Ros
Datum
ma. 16 december 2019

Na de boeren en de bouwers, stond op 12 december 2019 de stem van de natuur centraal in het Catshuis. Natuur- en milieuorganisaties overhandigden een plan van aanpak stikstof aan minister-president Rutte en LNV-minister Schouten. In het gesprek riepen de organisaties op tot samenwerking om de natuur te herstellen en de omslag te maken naar natuurinclusieve landbouw.

Constructief gesprek met Rutte en Schouten

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties geven na afloop van het overleg met minister-president Rutte en minister Schouten aan: “Het was een open en constructief gesprek. De minister-president en minister Schouten waren zeer betrokken en beseften duidelijk hoe belangrijk het is om natuur te herstellen en onze leefomgeving gezond te maken. Het kabinet ziet hoe groot de opgave is.” Natuurorganisaties hebben tijdens het overleg nadrukkelijk de hand gereikt naar andere sectoren: “We willen benadrukken hoe belangrijk het is om polarisatie te stoppen en sectoren te verbinden. De minister-president en minister Schouten hebben toegezegd die handschoen op te pakken.”

Stikstofcrisis benutten als kans

De gezamenlijke natuurorganisaties hebben in het gesprek opgeroepen om de stikstofcrisis te benutten als kans voor natuur en alle Nederlanders. Hiervoor is het nodig om fors te investeren in natuurherstel en een robuust natuurnetwerk dat tegen een stootje kan. Maar natuurherstel is alleen mogelijk als er ook minder stikstof in de natuur terecht komt. De uitstoot moet blijvend omlaag en daarvoor is een transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw onvermijdelijk.

Omslag is gezamenlijke verantwoordelijkheid

Die transitie is een verantwoordelijkheid van ons allemaal: van boeren, politiek, bedrijven, industrie, maatschappelijke organisaties, consumenten, wetenschap en burgers. Dit kan alleen gerealiseerd worden als de regering inzet op een lange termijnbeleid met concreet afrekenbare doelen, regelgeving en middelen.

Lees hier het plan van aanpak van de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties: ‘Benut stikstofcrisis als kans voor natuur en alle Nederlanders’.

Meewerkende organisaties

Het plan van aanpak werd opgesteld door Greenpeace, LandschappenNL, Milieudefensie, de Natuur- en Milieufederaties, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en het Wereld Natuur Fonds. Van deze organisaties waren bij het Catshuisgesprek aanwezig: Natuurmonumenten, LandschappenNL, Natuur & Milieu, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en het Wereld Natuur Fonds.


 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven