Laat broedseizoen zorgt voor uitstel maaien

Grutto met pullen / Menno Schaefer

Pullen lopen nog volop rond

Op 15 juni halen veel boeren hun maaimachines uit de schuur, op veel van onze percelen gaat dat anders. Want, het weer beslist. Boswachter Chris Rost: “Door het koude voorjaar is het broedseizoen voor de weidevogels later op gang gekomen. De pullen lopen nog volop rond en ze hebben juist nu bescherming nodig!”

Vlieg-vlug worden

De weidevogelpopulaties in Noord-Holland staan onder druk en vlieg-vlug worden is voor pullen een grote uitdaging. Normaalgesproken worden weilanden half juni gemaaid om daarna af te hooien. Chris Rost: “We moeten er met z’n allen voor zorgen dat pullen rustig kunnen opgroeien en niet in de maaimachines verdwijnen.

Rust gunnen

Daarom hebben we afgelopen week overleg gehad met onze pachters, op 50% van onze percelen zal het maaien nòg verder wordt uitgesteld, waarschijnlijk 1-2 weken tot eind juni, afhankelijk van de situatie. Er lopen veel grutto’s die bijna vliegvlug zijn en sommige nesten van kieviten komen net uit. Tureluurs en scholeksters lopen ook nog met hun kuikens rond op zoek naar eten, dat moet je nu niet gaan verstoren.”

We trekken als natuurorganisatie graag samen op met pachters om de weidevogels te beschermen, uitgesteld maaien is hier onderdeel van. Chris Rost: “Een paar dagen geleden troffen we een net uitkomend kievitsnest aan, ik ben elke keer heel blij als ik dat met eigen ogen zie in het veld.”

Chris Rost

Functie

Boswachter Wiedevogelgebieden

Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het begeleiden van vrijwilligers, toezicht houden, voorlichting geven en natuurlijk het natuurbeheer in de westelijke Eilandspolder. Het is een heel bijzonder gebied met historische dorpjes, spannende sloten en meren, natuurparels met veel water- en weidevogels.

 

Chris Rost
© Cees de Jonge
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?